Auto kopen

Het kopen van een auto is in veel gevallen een kostbare zaak, en u moet daarbij dan ook niet over één nacht ijs gaan. Zo moet u met een aantal belangrijke punten rekening houden.

 


Hebt u een grote auto nodig, of kunt u het ook met een kleinere en dus goedkopere auto af?
Kies zo mogelijk een zuinige auto. Auto hebben tegenwoordig een energielabel en de auto’s met een label A en B zijn het zuinigst.
U moet na de aanschaf motorrijtuigenbelasting gaan betalen voor uw nieuwe auto. Een kleinere en dus lichtere auto zal goedkoper zijn qua wegenbelasting dan een grotere. Ook is het sinds 1 april 2008 zo, dat de motorrijtuigenbelasting die u voor uw auto moet betalen gekoppeld is aan de CO2-uitstoot van de auto. Een schonere auto levert u dus voordeel op.
Kies een autoverzekering die bij uw auto past. Koopt u een nieuwe of bijna nieuwe auto, dan is een allrisk verzekering eigenlijk altijd aan te raden. Is de auto die u koopt al wat ouder, dan is een WA of WA extra verzekering vaak een goede keus.
Hebt u eenmaal de weloverwogen beslissing genomen om een auto te gaan kopen, dan moet u nog de keuze maken of het een tweedehandse auto zal worden of toch een nieuwe.

Een gebruikte auto kopen


Een relatief jonge gebruikte auto kopen is qua aankoopprijs natuurlijk voordeliger dan de aanschaf van een nieuwe auto. Er zit echter wel een nadeel aan de aanschaf van een gebruikte auto: je hebt niet de zekerheden die je bij de koop van een nieuwe auto wel hebt. De garantietermijn is namelijk veelal korter, en daarnaast heeft u geen zicht op eventuele gebreken die tijdens het gebruik misschien al snel aan het licht komen. Ook de (schade-)historie van de auto is niet altijd bij de verkopende partij bekend of wordt niet medegedeeld.

Keuze om een tweedehandse auto te kopen


Wat is nu dan belangrijker; de prijs of de zekerheid? Dat is iets wat u zelf zult moeten beslissen, mede afhankelijk van het budget wat u ter beschikking heeft. Een andere goede optie kan tenslotte nog zijn om een ex-lease auto te kopen. Kiest u namelijk voor een lease auto die te koop wordt aangeboden, dan koopt u een auto die meestal van de eerste eigenaar c.q. bestuurder is, en bovendien een auto die altijd tijdig dealer- onderhouden is. Alle onderhoudsboekjes zijn aanwezig, en ook de eventuele schadehistorie is bekend. U heeft in deze gevallen een prima jonge gebruikte auto.

Nieuwe auto kopen

Het kopen van een nieuwe auto heeft zowel voor- als nadelen. U bent qua aanschaf uiteraard duurder uit, maar daartegenover staat weer de zekerheid dat u een goede auto koopt, welke geen schadehistorie of verborgen gebreken heeft. Een groot voordeel van een nieuwe auto is dat de moderne nieuwe auto’s aanmerkelijk minder milieuvervuilend zijn dan de oudere modellen. Dit is niet alleen goed voor ons milieu, maar ook voor uw portemonnee aangezien u van overheidswege subsidies krijgt op een schone auto, de zogenaamde milieukorting. De overheid wil hiermee de aankoop van schone en zuinige auto’s stimuleren. De korting wordt door de dealer al bij de aanschaf verrekend, dus u merkt het direct in uw portemonnee.