Bromfiets kopen

Van vroeger uit zijn brommers al een zeer eigentijds vervoermiddel. Werd er oorspronkelijk gereden op fietsen met een hulpmotor, tegenwoordig hebben de meeste bromfietsen het uiterlijk van scooters of moderne lichte motorfietsen.

 

De maximale snelheid dient echter begrensd te zijn op 45 kilometer per uur, waardoor de bromfiets toch weer zijn eigen publiek trekt. Alvorens over te kunnen gaat tot het kopen van een bromfiets, zijn er een paar weetjes die van groot belang zijn.

Een bromfietsrijbewijs


In tegenstelling tot voorheen waar je, mits je 16 jaar was, vrijblijvend op een bromfiets kon stappen, ben je tegenwoordig verplicht om in het bezit te zijn van een bromfietsrijbewijs. Dit rijbewijs is in het leven geroepen om de veiligheid van de bromfietser en andere verkeersdeelnemers te vergroten. Op dit moment bestaat het bromfietsrijbewijs alleen uit een theorie examen. De bedoeling is echter dat er in de nabije toekomst ook een praktijkgedeelte ingevoerd gaat worden, zodat je op dezelfde manier als bij je autorijbewijs tot een veilig eindresultaat kunt komen. Overigens hoeven mensen die in het bezit zijn van het gewone rijbewijs, geen examen te doen voor dit bromfietscertificaat.

Aandachtspunten bij het kopen van een bromfiets

Als u een bromfiets gaat kopen, is het van belang dat u wel wat algemene kennis over het voertuig heeft. Dit geldt vooral bij aankoop van tweedehands bromfietsen, welke vaak stukken gunstiger geprijsd zijn dat hun nieuwere broertjes, maar die ook meer mankementen kunnen bezitten. Onderdelen waar je zeker goed op moet letten, zijn onder andere:
Voorvork – als de bromfiets ooit bij een ongeluk betrokken is geweest, kan de voorvork krom of verbogen zijn. Kijk goed naar haarscheurtjes en speling in de voorvork, want met een scheve voorvork is niet veilig te rijden.
Motor – de motor moet lekker klinken. Hij moet direct starten als hij koud is en weinig toeren oppikken als hij stationair loopt. Vreemde rammeltjes, kraakgeluiden of hoge toeren zijn een teken dat het motorblok niet geheel in orde is en dat er naar gekeken moet worden.
Uitlaat – Een goede uitlaat bevat geen roestplekken, er mogen geen uitlaatgassen ontsnappen door niet geplande gaten en hij mag niet rammelen of knetteren.
Banden en velgen – Let erop dat de banden niet versleten zijn of andere mankementen vertonen, en kijk of in de velgen geen slagen zitten.
Verlichting – de verlichting is van groot belang, want als deze niet in orde is kunt u een boete riskeren. Let erop dat alle elektrische delen werken en laat de accu ook even goed nakijken.

Een bromfiets kopen


U ziet, bij het kopen van een bromfiets is het van belang dat u wel een beetje geïnformeerd bent. Bent u echter een leek op het gebied van bromfietsen, dan is het wellicht verstandig om uw model aan te schaffen bij een erkende bromfietshandel. Deze verkopen vaak zowel nieuwe als gebruikte modellen voor zeer schappelijke prijzen. Gaat u toch zelf op zoek naar een brommer, let er dan wel goed op dat u er eentje tegen een gangbare marktprijs aanschaft. Een zeer goedkoop exemplaar kan wellicht vanuit het helingcircuit aangeboden worden, waardoor de problemen achteraf groter zijn dan u had kunnen inschatten. Laat u door de verkopende partij duidelijk informeren over de herkomst, leeftijd en het verleden van de bromfiets. Ga goed voorbereid op pad, zodat u veilig en vertrouwd over kunt gaan tot de aankoop van uw bromfiets.