Motor kopen

Een vervoermiddel wat nog steeds aan populariteit wint is de motor, oftewel motorfiets. Motor betekent overigens ‘beweger’ in het Latijn. Een motor kan snelheden behalen van ruim tweehonderd kilometer per uur.

 

Er zijn heel wat Nederlanders die een motorrijbewijs hebben. Ben jij nu ook van plan om een motor aan te schaffen, dan is het verstandig als je weet waar je tijdens de koop precies op moet letten en waar je een motor kunt kopen.

Een motor kopen


Een motor kun je bij diverse verkooppunten kopen. Er zijn dealers die motors van een bepaald merk te koop aanbieden en dealers die verschillende motors van diverse merken verkopen. De meeste dealers hebben een eigen website waar je van te voren al verschillende modellen kunt bekijken. Tevens is het ook verstandig om de prijzen van enkele dealers bij jou in de buurt met elkaar te vergelijken. Daarnaast is er ook een groot aanbod van motors op diverse veilingsites. Hier bieden zowel particulieren als dealers nieuwe en tweedehands motors aan. Als je geen internet hebt, dan kun je altijd nog de advertenties in de krant in de gaten houden en op advertentieborden in supermarkten kijken.

Soorten motors en design


Er zijn verschillende bekende motormerken zoals BMW, Honda, Yamaha, Suzuki, Harley Davidson en Kawasaki. Ieder merk heeft verschillende soorten modellen op de markt gebracht, die ieder weer uniek in hun soort zijn. Ze kunnen verschillen op het gebied van snelheid, grootte, materiaalsoort, details en comfort. Daarnaast heb je ook nog een ruime keuze uit diverse modellen en designs. Wil je een stoere motor of juist een moderne? Wil je een hoog stuur of een laag stuur? Zwart, blauw of een andere kleur? Vind je de kleur van je motor niet mooi of vind je hem te saai, dan kun je ook nog altijd teksten, logo’s en tekeningen op het frame laten spuiten.

Checklist bij kopen van een motor


Tijdens het kopen van een motor, tweedehands of nieuw, zijn er een aantal factoren waar je op moet letten.

Als je een tweedehands motor koopt, dan is het verstandig om het kenteken en het bouwjaar met elkaar te vergelijken en te kijken of deze overeenkomen met de gegevens in de advertentie. Het bouwjaar van de motor moet overeenkomen met dat wat op het kentekenbewijs en het motorframe vermeld wordt.
Controleer of de eigenaar alle sleutels van de motor nog heeft, zoals de contactsleutel, sleutel van de tankdop, buddyzit, koffers en eventuele andere sleutels van sloten.
Wat erg belangrijk is, is dat je er goed op let of de motor symmetrisch is en of uitstekende delen op dezelfde hoogte zitten. Is dit niet het geval, dan kan het zijn dat de motor in een eerder stadium schade heeft opgelopen. Besluit in dit geval dan ook deze motor niet te kopen.
Loop alle onderdelen van de motor even na. Check of er krassen of andere schade aan de motor is. Check het zadel, het frame, de motorolie, de accu, de wielen, de uitlaat, de achterbrug, de kilometerstand, de banden en de tank. Zo kom je na aankoop van de motor niet voor verassingen te staan.

Toebehoren voor een motor kopen


Denk er ook aan dat je naast een motor ook andere zaken nodig hebt om een motor te kunnen berijden. Zo heb je bescherming voor je lichaam nodig, want een onverhoopt ongeluk zit in een klein hoekje, dus is het verstandig de nodige veiligheidsmaatregelen te treffen. Je hebt een dik en sterk motorpak nodig, stevige handschoenen, stevige laarzen en natuurlijk een stevige helm. Daarnaast zou je nog een goede zonnebril kunnen aanschaffen die je onder de helm draagt op dagen dat de zon fel schijnt. Ook zijn er diverse toebehoren die je nog voor de motor zelf kunt aanschaffen, zoals een koffer voor achterop de motor en een navigatiesysteem zodat je overal en altijd de weg kunt vinden.