Occasion kopen

Hebt u de weloverwogen beslissing genomen om een andere auto aan te schaffen, dan heeft u twee opties: u koopt een nieuwe auto, of u koopt een occasion, ook wel een tweedehands auto of gebruikte auto genoemd.

 

Beide opties hebben hun voor- en nadelen, en het is dan ook aan u om de uiteindelijke beslissing te nemen. Hebt u misschien een beperkt budget of rijdt u per jaar niet zo veel kilometers, dan is het wellicht de beste optie om een occasion te kopen.

Een occasion kopen


Het vinden van de voor u juiste occasion is een avontuur op zich. Tenzij u zelf veel, met name technische, kennis van auto’s in huis heeft, blijft het toch altijd een gok of u de juiste auto koopt. U weet nooit bij voorbaat of de auto die u op het oog heeft, echt in goede conditie is. Het kopen van een occasion heeft echter ook voordelen. Zo is het kopen van een relatief jonge en gebruikte auto voordeliger dan de aanschaf van een compleet nieuwe auto. In grofweg de eerste twee jaar na aanschaf wordt een nieuw gekochte auto relatief snel minder waard, terwijl het in principe nog steeds een goede, betrouwbare, en jonge auto is. Koopt u zo’n jonge occasion, dan hebt u dus een prima auto voor een relatief laag bedrag. Er zit eigenlijk maar één nadeel aan de aanschaf van een jonge gebruikte auto: u hebt niet de zekerheden die u bij de koop van een nieuwe auto wel heeft. De garantietermijn is namelijk veelal korter en daarnaast heeft u meestal geen zicht op eventuele gebreken die tijdens het gebruik door de vorige eigenaar al aan het licht zijn gekomen.

Verkooppunten voor kopen van een occasion

Voor het kopen van een occasion kunt u uiteraard terecht bij autobedrijven. Maar sinds de opkomst van het internet zijn daar nog een aantal mogelijkheden bij gekomen. U kunt de occasion waar u naar op zoek bent ook vinden op websites zoals marktplaats. Op dit soort websites bieden particulieren en bedrijven hun tweedehands auto’s te koop aan. Daarnaast zijn er diverse websites op het internet te vinden, die u een overzicht geven van de occasions die bij een groot aantal autobedrijven in uw regio te koop staan. U kunt op deze websites snel zoeken in een groot aanbod aan occasions, waarmee u zich een tijdrovende rondgang langs veel autobedrijven bespaart.

Ex-lease auto kopen


Een gebruikte lease auto kopen kan veel beter uitpakken dan het aanschaffen van een ‘gewone’ tweedehandse auto. Zo zijn ex-lease auto’s over het algemeen een stuk beter en regelmatiger onderhouden dan de gemiddelde tweedehandse auto. Daarnaast maken lease auto’s in verhouding veel meer snelwegkilometers. Dit is technisch gezien een enorm voordeel, omdat de auto’s op deze manier altijd goed warm gereden worden en weinig korte stadsritten maken. Ze vertonen dan ook beduidend minder snel slijtage. Bovendien zijn lease auto’s over het algemeen relatief kort in de lease geweest, zodat het om vrij jonge auto’s gaat. De onderhoudshistorie is aanwezig, en ook de kilometerstand is aantoonbaar.
Kortom: het loont dus zeker de moeite om ook te kijken naar een gebruikte lease auto, als u op zoek bent naar een occasion.