Scooter kopen

Een scooter is een voertuig dat maar 45 kilometer per uur mag kunnen bereiken. Vooral jongeren maken gebruik van scooters, maar ook ouderen die geen rijbewijs hebben en zo toch ergens kunnen komen.

 

Heel wat jongeren voeren de scooter op, omdat ze de maximaal te bereiken snelheid te laag vinden en ze maken daarmee de scooter sneller dan toegestaan is. Om op een scooter te mogen rijden, heb je een bromfiets certificaat of een rijbewijs AM of een autorijbewijs of motorrijbewijs nodig. Het bromfietscertificaat zoals dat nu nog bestaat moet overigens voor 1 oktober 2009 ingewisseld gaan worden voor een bromfietsrijbewijs, het rijbewijs AM.

Een scooter kopen


Wanneer je een scooter gaat kopen, dan heb je allereerst de keuze uit een nieuwe of gebruikte, tweedehands, scooter. Niet iedereen kan een nieuwe scooter betalen en zal het met een gebruikte scooter moeten doen. Deze worden bij scooterzaken, maar ook vaak van particulier op particulier verkocht. Mensen adverteren hiermee vooral op websites zoals marktplaats en speurders. Als je een tweedehands scooter van iemand koopt, dan moet je wel op enkele belangrijke punten letten:
Zorg dat het kenteken klopt. Je wilt natuurlijk niet met een gestolen scooter rondrijden.
Kijk of de scooter opgevoerd is en als dit zo is laat het ongedaan maken.
Zorg dat de scooter goed verzekerd is, als dit niet zo is doe dit dan zelf direct.
Kijk of alles goed werkt. Denk hierbij aan remmen en verlichting en alle andere zichtbare onderdelen die je zelf kunt controleren.
Vraag aan de verkoper of de scooter schade heeft gehad en of deze is gerepareerd en door wie.
Wanneer je zelf geen of weinig verstand hebt van scooters, neem dan iemand mee die hier meer in thuis is.
Je kunt veel geld sparen als je een gebruikte scooter koopt. Zorg er alleen wel voor dat je alles goed controleert, zodat je na de aankoop niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Soorten scooters


Wanneer je, vooral op basis van je budget, de keuze voor een nieuwe of gebruikte scooter hebt gemaakt, dan kun je gaan zoeken naar een model dat je voorkeur geniet. Vooral bij het kopen van een nieuwe scooter is het vaak erg belangrijk om die scooter te kopen waarmee je ook echt helemaal gelukkig bent. Welke scooter je voorkeur heeft, hangt meestal af van zaken als smaak, doel waarvoor je de scooter wilt en je leeftijd. Iemand die al wat ouder is zal niet op een felgekleurde scooter willen rondrijden, maar op een scooter met een meer neutralere kleur. Een scooter is er in vrijwel alle kleuren en motieven. Ook de designs van de scooters verschillen enorm, zo heb je de meer klassieke scooter, maar ook de wat uitbundigere uitvoeringen.

Bijkomende zaken bij kopen van een scooter


Het dragen van een helm op een scooter is verplicht. Je kunt voor het niet dragen niet alleen een fikse boete krijgen opgelegd door de politie, maar je kunt ook nog eens flinke beschadigingen aan je hoofd oplopen als je bij een ongeval betrokken raakt. Het dragen van een helm is dus niet alleen verplicht maar in verband met je veiligheid en gezondheid zeker aan te raden. Zorg ook dat je scooter goed verzekerd is. Niet alleen voor ongevallen, maar ook voor diefstal. Scooters zijn namelijk nogal een gewild object voor dieven en ook een goed en stevig slot is een aanrader.