Tweedehands caravan kopen

Een caravan is een verplaatsbare huisvesting die normaliter voor recreatieve doeleinden wordt gebruikt. Naast deze mobiele toercaravan kennen we ook nog de stacaravan die een vaste plaats heeft op bijvoorbeeld een recreatiepark of camping.

 

De toer caravan kan achter een auto worden bevestigd en zo naar de plaats van bestemming worden gebracht. Een caravan wordt meestal gebruikt als woning tijdens een vakantie en men kan de caravan op een camping of een andere daarvoor bedoelde staanplaats zetten.

Caravan en vakantie


Als je een caravan gebruikt voor je vakantie, dan kun je naar een camping rijden waar je voor een bepaalde periode een plaats kunt huren om de caravan neer te zetten. Dit kan zowel in het binnenland als buitenland zijn. Tijdens de vakantieperiodes zul je zien dat er ontzettend veel auto’s met caravan op weg zijn en deze zijn allemaal op weg naar hun vakantiebestemming. Vroeger had je kleine eenvoudige caravans, waarin je net met een aantal personen kon slapen. Tegenwoordig heb je veel meer grotere toer caravans die tevens zeer modern en van heel wat gemakken voorzien zijn. Hierin vind je zaken als een wc, warm water, verwarming, airco, koelkast, vriezer, kookplaat en een aansluiting voor kabel tv of satelliet tv. De echte luxe uitvoeringen beschikken zelfs over een mover, een klein apparaatje waarmee je de caravan enkele meters kunt verplaatsen zodat je dit niet meer met de hand hoeft te doen.

Een tweedehands caravan kopen


In Nederland beschikken veel mensen over een eigen caravan en een groot aantal caravans wisselt jaarlijks van eigenaar. Sommige mensen verkopen hun caravan omdat ze een nieuwe caravan kopen die beter bij hun situatie past, maar er zijn ook mensen die stoppen met kamperen. Het is dan ook vaak niet moeilijk om een goede tweedehands caravan te vinden die aan jouw wensen voldoet. Deze worden vooral aangeboden op websites zoals marktplaats en speurders. Ook zijn er op het internet speciale websites te vinden waar alleen maar tweedehands caravans verkocht worden. Belangrijk bij het kopen van een tweedehands caravan is, dat je geen overhaaste beslissing neemt. Een caravan kan er aan de buitenkant goed uitzien, maar kan op onderhoudsgebied flink tegenvallen. Zorg dus dat je de caravan van binnen en buiten goed bekijkt. Neem desnoods iemand mee die er verstand van heeft en alles ter plekke goed kan nakijken.

Keuring bij kopen tweedehands caravan


Om echt zeker te weten dat de tweedehandse caravan die je wilt kopen ook daadwerkelijk in goede staat verkeert, kun je deze laten keuren. Je kunt de caravan laten keuren met een PACK. Bij deze PACK, Periodieke Aanhangwagen en Caravan Keuring, vindt een zeer grondige inspectie van de caravan plaats. Alle belangrijke onderdelen worden nagekeken en hierbij kun je denken aan remmen, koppeling, chassis, banden, wielen, schokdempers, lagers, gasinstallatie, verlichting en signalering. De keuring wordt verricht door erkende keurmeesters en vindt plaats volgens de wettelijke eisen die voor een caravan gelden. Alleen een erkend keuringsstation mag de PACK keuring uitvoeren en dit is te herkennen aan een speciaal PACK schild dat op de gevel bevestigd is. Na goedkeuring krijg je een officieel keuringsrapport en een sticker die je op de caravan kunt plakken. Een PACK keuring kost € 45.00 inclusief BTW, dus het is zeker de moeite waard om deze keuring te laten uitvoeren voordat je tot aankoop over gaat.