Tweedehands motor kopen

Negen van de tien mensen die van snelheid houden, hebben thuis in de garage een motor staan. Wat dat betreft is een motor een echte snelheidsduivel waar veel jongens, maar ook meisjes, van kleins af aan al van dromen.

 

Zij beginnen al vroeg met sparen zodat ze, zodra ze achttien zijn, kunnen beginnen met het behalen van hun motorrijbewijs en het kopen van een motor. Omdat motors vrij duur kunnen zijn, besluiten veel mensen om met een tweedehands motor te beginnen. Deze zijn vaak net zo goed als een nieuwe motor, maar het verschilt enorm in de prijs. Een tweedehands motor kun je bij een erkende motordealer kopen, of van een particulier. Beide mogelijkheden hebben hun voor- en nadelen.

Tweedehands motor van een particulier kopen

Het voordeel van een motor bij een particulier kopen is de prijs, want deze ligt lager dan bij een motordealer. Er zijn echter ook nadelen:
Als je een motor van een particulier koopt, dan heb je minder rechten dan wanneer je deze bij een motordealer koopt.
Het kan zijn dat een particulier je probeert een gestolen motor te verkopen, of een motor die borg staat voor een leen- of een huurovereenkomst.
De motor moet overeenkomen met de informatie die in de advertentie staat vermeld. Andere regels waar verkopers zich aan moeten houden gelden helaas niet bij het kopen van een tweedehands motor van een particulier. Daarom is het verstandig de adresgegevens van de persoon te onthouden, want als de motor niet overeenkomt met de informatie in de advertentie dan kun je hem aanklagen bij de rechter wanneer dit onverhoopt nodig zou zijn.

Tweedehands motor kopen bij een motordealer


Een nadeel is dus dat de prijzen van motors bij een dealer een stuk hoger liggen dan bij een particulier. De voordelen van een motordealer zijn:
Een motor kopen bij een dealer is gewoonweg de meest veilige manier om te kopen, omdat je bij een dealer veel rechten hebt.
Motors die verkocht worden bij een motordealer moeten aan een aantal wettelijke eisen voldoen. Ze moeten namelijk van goede kwaliteit zijn, ze moeten in redelijke staat voor gebruik zijn en ze moeten als omschreven zijn.
Meestal heb je nog garantie op de tweedehandse motor als je deze bij een motordealer koopt. Is er na aankoop iets mis met de motor, dan kun je altijd terug gaan naar de dealer waar je hem gekocht heb. Zorg wel dat je altijd goed de papieren van de motor bewaart en dat je vraagt aan de dealer wat de geboden garantie precies inhoudt.

Een tweedehands motor kopen


Het is dus geheel aan jou waar je de tweedehands motor gaat kopen. Als je kiest voor een particuliere koop, dan kun je het beste naar advertenties in de krant kijken, prikborden in winkels en supermarkten en natuurlijk de veilingsites op internet. Kies je ervoor een tweedehands motor bij een erkende motordealer te gaan kopen, dan kun je diverse motordealers bij jou in de buurt gaan bezoeken en de prijzen van de verschillende motors met elkaar gaan vergelijken. De meeste dealers hebben ook hun eigen website waarop je hun motorcollectie kunt bekijken en meer informatie over het bedrijf zelf kunt vinden. Ook zijn er websites waar het aanbod van nagenoeg alle motordealers wordt verzameld, zodat je nog gemakkelijker kunt zoeken, vinden, vergelijken en de juiste koop kunt sluiten.