Autostoeltje kopen

Als je een baby of een klein kind in de auto wilt vervoeren, dan is het belangrijkste uiteraard dat dat veilig gebeurt.

 

 

Er zijn hiervoor speciale stoeltjes die in auto’s geplaatst worden, waardoor het kind veilig zittend van de ene naar de andere bestemming vervoerd kan worden. Koop nooit zomaar een autostoeltje, want een autostoeltje dient namelijk aan verschillende eisen te voldoen. Er zijn verschillende slechte autostoeltjes op de markt, dus zorg altijd dat je er een koopt waar een keur- en veiligheidsmerk op staat.

Betrouwbaarheid en veiligheid


Als je een autostoeltje gaat kopen, dan staan betrouwbaarheid en veiligheid dus voorop, maar ook het comfort is belangrijk. Je kind moet natuurlijk wel makkelijk kunnen zitten en zeker tijdens lange ritten is dit belangrijk. Vanaf 2006 is het verplicht gesteld dat kinderen die kleiner zijn dan 1.35 meter, in een autostoeltje vervoerd moeten worden. Er zijn vijf groepen autostoeltjes en welk autostoeltje je kind nodig heeft hangt van het gewicht van hem of haar af. Vraag dus na in de winkel welk autostoeltje geschikt is voor jouw kind.

Norm voor autostoeltjes

Autostoeltjes in Nederland dienen te voldoen aan een bepaalde norm. De autostoeltjes moeten het keurmerk ECE dragen en deze afkorting staat voor Economische Commissie Europa. Het keurmerk staat voor een aantal factoren.
Achter de hoofdletter E staat een nummer. Dit nummer verschilt per land en geeft dus het land aan waarin het stoeltje gebruikt mag worden en waar het keurmerk is verleend.
Daarnaast wordt de gewichtsklasse vermeld waarvoor het autostoeltje geschikt is.
Ook staat er een goedkeuringsnummer op dat overeenkomt met een testrapport. Dit nummer begint altijd met 03.
Je kunt ook de letters Y of S tegenkomen. De Y betekent dat het stoeltje een tussenbeen gordel heeft. De S betekent dat het stoeltje is aangepast voor kinderen met een handicap.

Veilig vervoeren in een autostoeltje


Plaats het autostoeltje altijd zoals voorgeschreven is. Als er een airbag aanwezig is, dan mag een autostoeltje niet binnen een bepaalde afstand daarvan geplaatst worden. Als het hoofdje van het kind boven de rand uitkomt, zorg dan dat je snel een ander stoeltje koopt. Het kind is dan namelijk te groot voor dat stoeltje. De bevestiging van het stoeltje moet uiteraard goed plaatsvinden. Lees de bijgeleverde instructies goed door, zodat je weet hoe het stoeltje goed vastgemaakt moet worden.

Een tweedehands autostoeltje


Wanneer men een tweedehands autostoeltje koopt, dan is dit natuurlijk goedkoper dan een vergelijkbaar nieuw autostoeltje. Het gaat uiteindelijk wel om de veiligheid van je kind en je weet nooit wat er met het stoeltje gebeurd is en of het nog wel veilig genoeg is. Daarom is het belangrijk om wanneer je een tweedehands autostoeltje gaat kopen, heel goed te controleren of alles nog in perfecte staat is en 100 % werkt.