Kinderfiets kopen

Zodra kinderen kunnen lopen duurt het niet meer zo lang voordat ze ook willen gaan fietsen. In het prille begin is het vaak een klein fietsje met steunwieltjes of gewoon een driewieler, maar zodra ze groter worden wordt het tijd om een echte kinderfiets aan te schaffen.

 

Wat gaat het worden? Een stoere jongensfiets of een fel roze meisjesfiets? Wordt het een nieuwe fiets of een gebruikte? Genoeg vragen waar u over na kunt denken wanneer u een kinderfiets wilt gaan kopen.

Maat van de kinderfiets


Bij maten van fietsen spreekt men over inches, dit is de bandenmaat.
Een fiets van 12 inch is geschikt voor kinderen van 2 tot 3 jaar.
Een fiets van 16 inch is geschikt voor kinderen van 4 tot 6 jaar.
Een fiets van 20 inch is geschikt voor kinderen van 7 tot 9 jaar.
Op een bepaalde leeftijd past het kind vaak ook al op een fiets van 24 inch met een klein frame. Houd bij aanschaf ook rekening met een kleiner broertje of zusje, dat de fiets straks misschien ook nog kan gaan gebruiken. Dit is minder leuk voor een jongen als het een roze meisjesfiets is. Er zijn modellen die geschikt zijn voor zowel jongens als meisjes, de unisex fietsen. Als het kind nog niet erg goed kan fietsen, doet u er goed aan om het zadel wat lager te zetten zodat het altijd met de voeten aan de grond kan komen. Zodra het beter gaat, zet u het zadel op de normale hoogte.

Een tweedehands kinderfiets kopen


Afhankelijk van uw budget is het ook mogelijk een goede gebruikte fiets te kopen. Dit kan bij een fietsenhandel die vaak over gebruikte fietsen beschikt, maar ook op internet zijn voldoende websites die gebruikte spullen aanbieden. Kijk de fiets wel goed na en let op de volgende zaken.

Klopt de maat?


Koop geen fiets waaraan nog het een en ander opgeknapt dient te worden, omdat u dan uiteindelijk nog duur uit bent.
Let er op dat er geen spaken missen, geen speling in het wiel zit, de banden nog redelijk profiel hebben, de trapas goed loopt en of er niet teveel roest aan zit.

Een nieuwe kinderfiets kopen


Bij het kopen van een nieuwe kinderfiets hoeft u zich over het voorafgaande weinig zorgen te maken. Ze zijn uiteraard duurder dan gebruikte fietsen, maar u krijgt garantie op de fiets en de keuze is uitgebreider dan bij het kopen van een tweedehands fiets. Ook kunt u, of u nu een nieuwe of een gebruikte kinderfiets koopt, als u een kinderfiets in de speciaalzaak koopt, gebruik maken van service en mogelijkheden tot onderhoud.