Bouwgrond kopen

Veel mensen dromen ervan om ooit een eigen huis te bouwen, maar dat lukt lang niet iedereen. Bouwgrond is schaars en bovendien heel duur.

 

 

Als u er over denkt een eigen huis te bouwen, dan zult u eerst bouwgrond moeten kopen. Over het kopen van voor u geschikte bouwgrond kunt u eerst informatie verzamelen, bijvoorbeeld via gemeentes maar ook via internet. U kunt dan navraag doen over bouwgrond die te koop is en prijzen, ligging en voorwaarden, maar ook over toekomstige plannen betreffende bouwgrond en nieuwbouwprojecten. Als u bouwgrond kunt kopen en kunt gaan bouwen, dan is het grote voordeel uiteraard dat u uw huis bijna helemaal kunt bouwen zoals u zelf wilt. U dient er wel rekening mee te houden dat u aan een aantal eisen betreffende de bouwvergunning moet voldoen, en dat de gemeentelijke welstandscommissie ook invloed heeft.

Waar wilt u bouwgrond?


Waar wilt u bouwgrond kopen en hoeveel. Dat is iets om goed over na te denken, want die bouwgrond is de plek waar uw toekomstige woning komt te staan. Waar zou u graag willen wonen en woont u graag in de stad of op het platteland? Wat is uw budget voor de totale kosten van bouwgrond en woning? Vindt u het belangrijk om scholen en winkels in de buurt te hebben? Wilt u in een kinderrijke buurt wonen of juist niet? Hoeveel grond wilt u kopen, veel of weinig? Als u niet graag in de tuin werkt en een tuinman is ook geen optie, dan is het misschien verstandiger om een niet te groot stuk bouwgrond te kopen. Het stuk bouwgrond moet wel in verhouding staan tot de grootte van het huis dat u wilt bouwen.

Kooptips bouwgrond


Als u erin slaagt een stuk bouwgrond te vinden, dan moet u voordat u tot de definitieve koop overgaat enkele zaken goed nagaan.
Mag u op die bouwgrond een woning bouwen, en zo ja welk soort woning mag u dan bouwen.
Ook is het belangrijk om na te gaan wat de bestemmingsplannen voor de omgeving zijn, zodat u niet voor onaangename verrassingen achteraf komt te staan.
Het is ook belangrijk om te weten of de grond schoon is, met andere woorden of de grond niet verontreinigd is. Het is te overwegen om in het koopcontract een clausule op te nemen dat de koop ongedaan gemaakt wordt als de bouwgrond verontreinigd blijkt te zijn, of wanneer deze locatie regelmatig te maken heeft met wateroverlast.
Ook niet onbelangrijk is de vraag wat het totaalplaatje gaat kosten, dus bouwgrond en huis samen. Wanneer u gerekend heeft op een bepaalde grondprijs en een bepaalde oppervlakte van de bouwgrond en de bouwgrond die u kunt kopen wijkt hiervan af, dan moet u opnieuw calculeren.
Is het perceel bouwgrond wat u wilt kopen makkelijk aan te sluiten op de nutsvoorzieningen. De prijs om die te laten aanleggen kan behoorlijk hoog zijn.
Als u graag een tuin op het zuiden hebt of juist niet, en u vindt een stuk bouwgrond dat hiervan afwijkt, hoe star bent u dan in uw wensen?
Vraag bij de bewuste gemeente de bouwvoorschriften na, die kunnen de prijs van een te bouwen woning ongunstig beïnvloeden.