Domeinnaam kopen

Een domeinnaam is een naam in het zogenaamde Domain Name System, ook wel DNS genoemd.

 

 

Dit is een systeem van naamgeving op het internet, waarmee het mogelijk is om webservers, kleinere netwerken, computers en allerlei andere toepassingen eenvoudig te identificeren en gemakkelijk te bereiken. Elke server die op het internet is aangesloten, heeft een uniek adres wat bestaat uit vier groepen van cijfers. Dit adres is het adres van de fysieke server waar een bepaalde website op staat, en wordt het IP adres, Internet Protocol, genoemd. Omdat een dergelijke lange reeks nummers echter moeilijk te onthouden is en commercieel bovendien niet interessant is, is het DNS in het leven geroepen. Het DNS verbindt aan het IP adres van de server de domeinnaam van een bijbehorende website. Zodra u dan ook het webadres intypt, dan wordt dit door het DNS automatisch vertaald naar het bijbehorende en unieke IP adres van de server, en wordt de server benaderd door middel van de domeinnaam.

Een domeinnaam kiezen


Het webadres van een website, dus datgene wat u in de internetbrowser intypt om naar een bepaalde website te gaan, bestaat voor het grootste deel uit de domeinnaam. Goed voorbeeld hiervan is de domeinnaam Google in het webadres met www ervoor en .nl erachter. Een goede en duidelijke domeinnaam is dan ook van groot belang voor de website waar hij naar verwijst. De domeinnaam is een soort van visitekaartje voor de website die u wilt gaan maken, en het is dus van belang om goed na te denken over de keuze voor een domeinnaam. Moet er een domeinnaam worden gekozen voor een zakelijke website, dan zullen de toekomstige klanten de site gemakkelijk kunnen vinden als de domeinnaam ervan intuïtief is. Het hele internetsucces is er dus in grote mate van afhankelijk en een verkeerde keuze kan zeer nadelige gevolgen hebben voor de vindbaarheid. Mocht u er zelf niet uitkomen, laat u dan adviseren door een deskundige.

Kopen van een domeinnaam


Dagelijks worden er vele duizenden domeinnamen geregistreerd. Om een indruk te krijgen van de aantallen: in 1995 waren er 10.000 .nl-domeinnamen geregistreerd, 12 jaar later waren dat er al ruim 2,5 miljoen. Ook de domeinnamen met een ander top-leveldomein, zoals .com, .eu, en .org, vliegen als het ware de deur uit, en het wordt dan ook steeds moeilijker om een goede en pakkende domeinnaam te kopen.
Hebt u eenmaal een goede domeinnaam gevonden, en is deze nog beschikbaar voor registratie, dan kunt u hem kopen. Dit kopen doet u, door de naam bij een web-hostingbedrijf te laten registreren. U bent vrij in de keuze van het bedrijf, maar laat u niet alleen verleiden door een lage prijs; kwaliteit en service zijn straks als uw website eenmaal loopt minstens zo belangrijk.

Varianten op een domeinnaam registreren


Als u een zakelijke website wilt beginnen, dan is het aan te raden om de domeinnamen die sterk op de uwe lijken, ook te laten registreren. Zeker bij moeilijke domeinnamen, waarbij de kans groot is dat potentiële klanten deze verkeerd intypen, is dit aan te raden. U kunt deze extra domeinen gemakkelijk omleiden naar uw oorspronkelijke domeinnaam, en voor de kosten hoeft u het ook niet te laten. Variant hierop is het registreren van uw domeinnaam met de meest gangbare top-leveldomeinen. Uw internetsucces kan er van afhankelijk zijn.