Eerste huis kopen

Als u voor de eerste keer op zoek gaat naar een woning, dan zal er heel wat op u afkomen. U zult vele vragen moeten beantwoorden en al deze vragen zijn van belang om wat gerichter te kunnen zoeken naar een huis dat bij u en uw budget past.

 

Zeker wanneer u een makelaar in de arm neemt en hier een zoekopdracht uitzet, dan is het handig wanneer deze op de hoogte is van uw wensen. Denkt u aan vragen zoals:
Neem ik wel of niet een makelaar in de arm om een huis te zoeken.
Hoe groot is het budget en welke financiële middelen heeft u beschikbaar voor eventuele aanpassingen van het huis.
Gaat uw voorkeur uit naar een bestaande woning of een nieuwbouw huis.
In welke regio, plaats of buurt zoekt u uw eerste huis.
Moet de buurt waar u woont rustig zijn, of woont u juist liever in een buurt met veel faciliteiten.
Hoe groot moet het huis zijn en hoeveel kamers moet het minimaal hebben.
Vindt u zaken als een garage en een tuin belangrijk.
Op welke termijn wilt u daadwerkelijk gaan wonen in uw eerste huis.

Is uw eerste huis een starterwoning


Wanneer u globaal op een rijtje heeft gezet wat voor u belangrijk is betreffende een huis, dan zult u voor u zelf ook alvast kunnen bepalen welke punten nog meer een rol kunnen spelen bij de keuze voor het eerste huis dat u gaat kopen. Er is voldoende aanbod van huizen, maar het is ook van groot belang dat u een huis koopt waar u ook echt tevreden mee kunt zijn. Wanneer het in uw planning ligt dat u liever een lager geprijsd huis gaat kopen, waaraan u nog moet opknappen, dan kan dit natuurlijk ook dat huis zijn waarmee u helemaal tevreden bent. Er worden redelijk wat huizen aangeboden als starterwoning, wat inhoudt dat er vaak nog een en ander moet worden opgeknapt of gemoderniseerd. Vaak zijn dit huizen die uit de huursector afkomstig zijn en die weinig luxe bevatten en wel ene opknapbeurt kunnen gebruiken. De vraagprijs is vaak aan de lage kant in verhouding tot de grootte van de woning en het perceel, maar dit wordt veroorzaakt door het feit dat er ook nog werk aan het huis moet gebeuren. Vooral starters op de woningmarkt, dus mensen die hun eerste huis gaan kopen, zijn hier vaak in geïnteresseerd. De koopprijs is laag en het opknappen kan men in fases doen door steeds wat te sparen en zelf de handen uit de mouwen te steken.

Financiering van het eerste huis


Op het moment dat u overweegt om uw eerste huis te gaan kopen, is het belangrijk om alvast inzicht te krijgen in de prijzen van huizen en dan met name de prijzen van huizen die uw voorkeur hebben. Daarnaast is het ook van belang om bij een bank of hypotheekadviseur alvast een indicatie te vragen van de maximale hypotheek die u kunt krijgen. Zo weet u tenminste wat uw mogelijkheden en uw lasten zullen zijn.

De kosten van een eerste huis


De kosten van uw eerste huis betreffen behalve de koopprijs, ook de kosten koper. Daarnaast moet u ook verhuizen en de woning inrichten. Wanneer er werk aan de woning moet plaatsvinden, dan is het zinvol om hier alvast een goede begroting van te maken. U kunt dan op basis van uw inkomen en lasten die u heeft, bepalen of het reëel is dat u deze kosten kunt betalen. Vergeet ook niet dat het opknappen van een huis tijd en energie kost!