Huis in Duitsland kopen

Naast het feit dat mensen verhuizen naar een warm land of naar het buitenland vanwege hun baan, zie je ook steeds vaker dat mensen Nederland gaan verlaten om de reden dat huizen in het buitenland goedkoper zijn.

 

Zo zie je ook dat steeds meer mensen in Duitsland gaan wonen, meestal net over de grens vanwege het feit dat men wel in Nederland blijft werken. De woningen daar zijn namelijk gewoon een stuk aantrekkelijker qua prijs. Om een voorbeeld te noemen; voor de prijs waarvoor je in Amersfoort een rijtjeshuis koopt, kun je in de grensstreek van Duitsland een aardige vrijstaande woning kopen.

Koopcontract bij huis in Duitsland


Als je besluit naar Duitsland te verhuizen en daar een mooie woning te kopen, dan moet je met een aantal dingen rekening houden. In Duitsland bestaat er geen voorlopig koopcontract zoals wij dat hier wel kennen. Je kunt dan ook pas met zekerheid zeggen dat het je woning is, als het contract getekend is. Dit contract wordt door de notaris opgemaakt. Wat je eventueel wel zou kunnen doen is een makelaarscontract op laten maken. Hier wordt wel 10% schadevergoeding in opgenomen, voor het geval je van de koop afziet. Dit geeft ook wat zekerheid voor de verkoper. Je moet er in Duitsland ook niet automatisch van uit gaan dat de mooie keuken die misschien in de woning zit, er ook in blijft. De keuken wordt in Duitsland gezien als een roerende zaak. Zorg er dan ook voor dat als je de keuken wilt behouden, je dit expliciet in het koopcontract laat vermelden.

Makelaar in Duitsland


Misschien is het voor je gevoel een kleine stap om naar het buurland te gaan verhuizen. Maar er zijn wel degelijk veel verschillen. Neem nu alleen maar de makelaar, want er bestaan in Duitsland geen wettelijke voorschriften voor de vakkennis van een makelaar en helaas worden er ook geen eisen aan gesteld. Zorg dan ook als je een makelaar neemt uit Duitsland, dat deze aangesloten is bij een vakvereniging. Het voordeel daarvan is dat de vakvereniging wel eisen stelt. Mocht je makelaar er niet aan voldoen, dan zou je een klacht in kunnen dienen bij de vakvereniging. Onthoud ook dat de courtage in Duitsland hoger ligt dan in Nederland. Maar hierover kun je onderhandelen met de makelaar en zorg er dan ook voor dat je dit laat vastleggen op papier. Op deze manier weet je precies wat je kwijt ben aan je makelaar en kunnen er achteraf geen misverstanden over ontstaan.

Huis in Duitsland


Als je dan hebt besloten om een huis te gaan kopen in Duitsland, dan is de tijd rijp om te gaan zoeken en kijken. Omdat het niet naast de deur is, is het verstandig om je eerst eens te oriƫnteren via het internet en de krant. Het is natuurlijk altijd mogelijk om in de weekenden eens bij de makelaars over de grens te gaan kijken, maar meestal wordt er bij de huizen die te koop staan geen adres vermeld. De reden hiervan is dat de makelaar moet kunnen aantonen dat er bij de koop door hun is bemiddeld, want alleen op deze manier kan hij zijn provisie veilig stellen. Maar je kunt via internet ook op een soort Duitse Funda zoeken en hier kun je zien wat er te koop staat, waarna je dan contact op kunt nemen met de makelaar. Op deze manier kun je op een veilige manier een huis in Duitsland kopen.