Huis kopen

Het kopen van een huis is niet iets wat je zomaar even doet. Voor je begint moet je weten wat voor soort huis je wilt, waar je zou willen wonen en welk bedrag je kan lenen.

 

Ook moet je bepalen of je een aankoopmakelaar neemt om je droomhuis te vinden en in je bezit te krijgen. In dit artikel bekijken we wat aspecten die je tegenkomt bij het kopen van een huis.

Wensen betreffende een huis


Voordat je zonder nadenken ieder beschikbaar huis gaat bezichtigen, kun je beter eerst al je wensen op een rijtje zetten. Je kunt hierbij denken aan het aantal kamers dat je minimaal wilt hebben, het woonoppervlak en of je een appartement wilt of een eengezinswoning, een boven- of benedenwoning en of je een tuin wilt of niet. Zo zijn er nog veel meer punten, teveel om op te noemen, die je heel veel onnodige bezichtigingen kunnen besparen als je er vooruit over nadenkt. Een ding, wat zeker genoemd moet worden, is de keuze tussen helemaal klaar of ‘klussen maar’. Je kunt een huis kopen waar je zo in kunt trekken, nieuwbouw of al grondig gerenoveerd, of een huis waar je misschien nog maanden in moet klussen, maar wat je daardoor precies naar jouw smaak kunt omtoveren.

De zoektocht


Als al je woonwensen op een rijtje staan, kan de werkelijke zoektocht beginnen. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. Je kunt op internet naar sites van makelaars gaan, waar je de woonwensen kunt invoeren, zodat de huizen die in aanmerking komen allemaal op een rijtje komen. Dit is best handig, want op zo’n site kun je ongestoord snuffelen en vaak staan er ook foto’s van de binnenkant van de huizen bij, zodat het aantal huizen wat je wilt bezichtigen steeds kleiner wordt. Dit bespaart je veel tijd. Een andere optie is het bezoeken van allerlei makelaars om daar het aanbod te bekijken. Het voordeel is dat je direct vragen kunt stellen en dat alle mogelijke extra informatie direct beschikbaar is. Het nadeel is dat de makelaar natuurlijk erg graag wil dat je een huis bij hem koopt, dus hij is niet echt onpartijdig. Een andere, zeer tijdrovende maar wel leuke manier van zoeken, is rond gaan lopen of rijden in de wijk of plaats waar je zou willen wonen en kijken welke huizen er te koop staan. Het voordeel is dat je gelijk een goede kijk hebt op de omgeving, het nadeel is dat je wel je droomhuis zou kunnen missen, omdat het in de stille verkoop staat. Dan zal er dus geen bord in de tuin staan.

Hypotheek en een huis kopen


Een aspect waar je onvermijdelijk tegenaan loopt bij het kopen van een huis, is de hypotheek. Dit is waarschijnlijk ook het meest ingewikkelde wat er bij komt kijken. Er zijn aflossingsvrije hypotheken en hypotheken met verplichte of vrijwillige aflossingen en allerlei soorten combinaties van deze vormen. Elk van deze vormen heeft ook nog eens meerdere mogelijkheden, dus dat is werkelijk teveel om hier een goed advies over te kunnen geven. Je kunt zelf al heel veel berekenen via internet, maar het kan ook verstandig zijn om een adviseur in te schakelen. Bij bijvoorbeeld De Hypotheker krijg je een onafhankelijk advies wat precies is afgestemd op jouw wensen.

De daadwerkelijke aankoop van een huis


Als je een huis gevonden hebt en je weet dat je genoeg hypotheek kunt krijgen om het te kopen, dan kun je gaan bieden. Als de verkoper je bod aanneemt, dan heb je drie dagen wettelijke bedenktijd, daarna zit je er aan vast. Dan wordt het koopcontract getekend. Zorg er voor dat er helemaal niets in staat wat enigszins onduidelijk is. Daarna gaan de koper en de verkoper naar de notaris om de aktes van koop, levering en hypotheek te regelen. Degene die de kosten betaalt, normaliter de koper, mag de notaris kiezen. Na de notaris is het zover; de koop is rond en het huis is van jou!