Huis kopen buitenland

Veel mensen hebben het als droom; een huis in het buitenland. Dat kan zijn met het idee echt te emigreren, maar ook een droom om een tweede huis te kopen maar dan in het buitenland.

 

Vaak is het natuurlijk de droom een huis te hebben in een warm zonnig land, zeker als er hier weer een slechte zomer geweest is, maar het kan ook heel aanlokkelijk zijn een huis net over de grens te bezitten. Dit geldt dan weer in de meeste gevallen voor mensen die daar werken. Een huis kopen in het buitenland werkt in ieder geval wel even iets anders dan een huis kopen in Nederland.

Hypotheek bij huis in het buitenland


Het is vaak een hele klus om een hypotheekverstrekker te vinden die je het geld wil lenen om een huis in het buitenland te kopen. Alleen wanneer de hypotheekverstrekker ook vestigingen heeft in het land waar jouw nieuwe huis staat, kan het op relatief makkelijke wijze. De reden dat het zo moeilijk gaat, is dat de verstrekker een groot risico loopt door jou de hypotheek te geven. Als je in Nederland je hypotheek niet meer kunt betalen, zal de hypotheekverstrekker uiteindelijk je huis in beslag nemen als onderpand. Daar is de hele hypotheek op gebaseerd. Je kunt je wel voorstellen dat dit allemaal niet zo gemakkelijk gaat wanneer het huis in het buitenland staat, omdat er dan andere regels en wetten gelden. In zeldzame gevallen wordt er wel eens een lening verstrekt om een huis in het buitenland te kopen, maar de bank moet dan wel een enorm financieel vertrouwen hebben in de koper. Reken er in ieder geval niet op dat je een hypotheek kunt krijgen van 100% van de getaxeerde waarde.

Makelaars bij aanschaf huis in buitenland


Als je een huis zoekt in het buitenland, kun je vanuit Nederland al een makelaar inschakelen. Je zult versteld staan van het aantal makelaarskantoren in het buitenland waar je in het Nederlands te woord gestaan wordt, of waar toch in ieder geval informatie in de Nederlandse taal verstrekt kan worden. Het internet is hiervoor het medium bij uitstek. Zo kun je vast je woonwensen kenbaar maken, zodat de makelaar ter plaatse voor jou op zoek kan gaan naar je droomhuis. Het voordeel van het inschakelen van een makelaar ter plaatse, is dat deze heel veel kennis heeft van de woonmarkt daar en hij kan je ook helpen met het regelen van de financiering als je dat bij een bank daar zou willen. Het kan zijn dat hier andere informatie en formulieren voor nodig zijn dan in Nederland, dus alle hulp die je dan kunt krijgen is meegenomen.

Belasting en huis in buitenland


Een huis in het buitenland kopen brengt ook veranderingen qua belasting met zich mee. Soms moet je daar inkomsten- of vermogensbelasting betalen. Als Nederland een belastingverdrag heeft met zo’n land, betaal je of in Nederland of daar inkomstenbelasting, maar nooit in allebei de landen. Over het algemeen geldt de regel dat je inkomstenbelasting betaalt in het land waar je meer dan zes maanden per jaar woont. Mocht het zo zijn dat het belangrijkste deel van het inkomen in Nederland wordt verdiend, dan verrekenen de belastingdiensten van de beide landen dat weer met elkaar. Je doet er verstandig aan alle informatie hierover op te vragen bij de belastingdienst, voor je een huis in het buitenland koopt.