Huis kopen in Belgie

Heel wat Nederlanders kopen jaarlijks een huis in buurland België en gaan er wonen. Geografisch is deze verhuizing een kleine stap, maar op fiscaal, juridisch en sociaal verzekeringsgebied is het echter best een grote verandering.

 

Ook is de manier van leven en in het leven staan in België anders dan in Nederland. Het aanbod van huizen in België is behoorlijk groot en het is niet al te moeilijk om een geschikt huis te vinden, dat vaak ook nog eens een aantrekkelijke koopprijs heeft.

Huis zoeken in België


Het zoeken en vinden van een huis in België kan vrij eenvoudig zijn. Zeker als je gebruik maakt van het internet en hiermee een beetje wegwijs bent, dan zul je zien dat het zoeken van een huis niet zo heel moeilijk is. Op het internet kun je op diverse manieren het aanbod van huizen in België vinden en bekijken. Er zijn diverse websites te vinden, met daarop het aanbod van een of meerdere makelaars. Zo krijg je een goed overzicht en ben je ook al op de hoogte van de eventuele prijzen die voor de huizen gevraagd worden. Als er een huis bij staat waar je interesse in hebt, dan kun je direct contact met de makelaar opnemen.

Belasting in België


Veel mensen kopen een huis in België maar blijven toch in Nederland werken. Je hebt dan evengoed nog te maken met de Nederlandse belastingdienst. Je kunt het beste informatie hierover aanvragen bij een belastingadviseur. Tussen Nederland en België geldt een belastingverdrag, waar men zich aan dient te houden en je moet dus weten waar je aan moet voldoen en wat je kunt verwachten.

Registratierecht in België


Als je een huis in België koopt, dan zul je registratierecht moeten betalen en dit kun je vergelijken met de overdrachtsbelasting die we in Nederland kennen. Bij registratierecht wordt er een verschil gemaakt tussen klein en groot schrijfgeld. Klein schrijfgeld houdt in dat er 5% overdrachtsbelasting betaald moet worden. Groot schrijfgeld betekent dat er 10% aan overdrachtsbelasting betaald dient te worden.

Een huis in België


Voordat je daadwerkelijk een huis in België gaat kopen, kun je je eerst goed laten informeren en alvast de nodige zaken gaan regelen. Zo kom je later niet voor eventuele verrassingen te staan. Weet je niet waar je moet beginnen, dan kun je altijd de hulp inschakelen van een makelaar of specialist die in het kopen van huizen en wonen in België gespecialiseerd is. Zo kan men je verder op weg helpen en je ondersteunen in je zoektocht naar je droomhuis in België.