Huis kopen in Frankrijk

Een woning of een vakantiehuis kopen in Frankrijk is iets wat menigeen zeer aantrekkelijk in de oren zal klinken. Zorg wel altijd dat u goed voorbereid bent en koop natuurlijk nooit iets wat u nog niet in het echt heeft gezien.

 

Het huis kan in slechte staat zijn, wellicht zijn er verbouwingen nodig of zijn er misschien verborgen gebreken? Ga daarom ook altijd zelf ter plaatse kijken hoe de stand van zaken is.

Huis in Frankrijk zoeken


Frankrijk is opgedeeld in 21 regio’s en 95 departementen. Wilt u graag vertoeven in of rond een grote stad, of zit u liever langs de kust of midden in de natuur? Frankrijk heeft voor iedereen genoeg in huis. Hopelijk houdt u wel van een glaasje wijn, want Frankrijk en wijn horen bij elkaar. U kunt natuurlijk bij de makelaar terecht voor het aanbod in Frankrijk, maar het is goedkoper om direct de eigenaar te benaderen. De makelaarscourtage en de “frais de negociation” hoeft u dan niet te betalen. Een deel van het actuele aanbod aan huizen wat te koop staat in Frankrijk, kunt u natuurlijk ook altijd vinden in de Franse kranten zoals de Le Bonjour, de Paravendu, of de Le Journal avec les petites annonces, en zoek dan de rubriek onroerend goed op. Wilt u echter meteen zaken doen met de eigenaar of particulier, zoek dan niet de naam op van een makelaar maar zoek op “part. à part.”, of  “agences s’abstenir”.

Huizenprijzen in Frankrijk


Als we Parijs en enkele andere metropolen even buiten beeld laten, dan zijn de huizenprijzen over het algemeen lager dan bij ons in Nederland. Vooral de huizen en boerderijen op het platteland die wat afgelegen liggen, worden vaak voor verbluffend lage prijzen verkocht. Vaak is er dan echter geen waterleiding en geen verwarming aanwezig, hetgeen nogal wat kosten met zich meebrengt wanneer dat alsnog geregeld moet worden. In het algemeen kun je zeggen dat als de koop doorgaat, er 20% van de koopprijs van uw eigen vermogen moet worden betaald, maar dit is niet altijd een vaste eis.

Huis in Frankrijk en de hypotheek


De meeste mensen zullen geld moeten lenen voor een woning in Frankrijk en hierbij wordt alleen gekeken naar uw persoonlijke financiële situatie. Een hypotheek krijgen in Frankrijk gaat heel anders dan bij ons in Nederland. Ze kennen daar dan ook niet onafhankelijke hypotheekadviseurs, zoals een Hypotheker die wij hier kennen. In Frankrijk kunt u hiervoor terecht bij de Franse banken, voor een voor u zo ideaal mogelijke hypotheek. U kunt binnen een week om wat voor reden dan ook afzien van uw hypotheek. Anders dan in Nederland wordt in Frankrijk wel altijd een aanbetaling van 5 tot 10% gedaan van de koopprijs. Wanneer het moeilijk blijkt te zijn om in Frankrijk een hypotheek te kunnen krijgen, dan kunt u ook in Nederland bij een bank een buitenlandhypotheek aanvragen.

Tips over een huis in Frankrijk


Hebt u alle mogelijkheden al bekeken en weet u toch niet hoe te handelen, schakel dan altijd een deskundig makelaar in. Hij kan u tevens alles vertellen over de wetten en regelgevingen die in Frankrijk worden gehanteerd. Er zijn ook Nederlandse makelaars actief in Frankrijk en voor de taal is dat ook wel zo handig. Als u na een tijdje uw huis in Frankrijk weer verkoopt, dan zal er over de prijsstijging van uw huis ook belasting moeten worden betaald. Kijk tot slot ook even rond in de buurt van de woning. Het huis kan wel mooi zijn maar als de omgeving u niet aanspreekt, dan is de koop misschien niet aan te raden.