Huis kopen Spanje

Een huis in Spanje kopen is aantrekkelijk om veel redenen. Neem nu alleen al het weer. In veel gebieden in Spanje kent men warme zomers en milde heerlijke winters.

 

Mensen met reumatische aandoeningen zweren bij Spanje vanwege de warmte. Na Frankrijk is Spanje het meest populaire vakantieland, maar veel mensen gaan er niet alleen heen tijdens de zomervakantie of om te overwinteren, maar kiezen er bewust voor zich in Spanje te gaan vestigen. Een huis kopen aan een van de Costa’s is momenteel razend populair. De Costa’s zijn de kustgebieden, waar de eventuele hitte in de zomer toch heel aangenaam is door die heerlijke koele bries van zee. Naast het kopen van een (vakantie)huis kunt u overigens ook denken aan een appartement, villa´s, en herenhuizen. Maar waar moet u zoal rekening mee houden wanneer u een huis wilt kopen in Spanje?

Aandachtspunten bij kopen huis in Spanje


Wanneer u een huis wilt kopen in Spanje, dan zijn er een aantal punten waar u aandacht aan moet schenken, zoals:
Het is normaal dat er een aanbetaling wordt gedaan bij de ondertekening van het voorlopige koopcontract. De regel is dat ongeveer 30% van het aankoopbedrag door u zelf moet worden betaald.
Andersom houdt dit in dat u maar voor ongeveer 70% van de taxatiewaarde van uw woning een hypotheek kunt krijgen.
Spanje kent net als in Nederland ongeveer 10% bijkomende kosten van het aankoopbedrag.
Elke opgeleverde bouwconstructie heeft 10 jaar garantie. Deze garantie lijkt veel op de Nederlandse GIW-garantie.
Waar u altijd goed op moet letten is het hebben van een bouwvergunning. Er worden nog wel eens huizen afgebroken, omdat er geen bouwvergunning is verleend.
Zorg dat de eigendomsakte of escritura op uw naam staat. Vraag ook een kopie van de nota simple bij het eigendomsregister op, om te kijken of er nog schulden rusten op de woning.

Tips bij aankoop huis in Spanje


Wanneer u een huis gaat kopen in Spanje, dan kiest u meestal vooraf een bepaalde regio, of zelfs stad, waar u zich wilt gaan vestigen.
Voordat u een keuze maakt waar u permanent wilt gaan wonen in Spanje, is het aan te raden dat u een of meerdere keren het desbetreffende gebied gaat bezoeken. Buiten de vakanties om zijn er bepaalde streken die kunnen veranderen in spookgebieden en hier is dan helemaal niets te beleven waardoor ook de sfeer verandert. Tenslotte hebben we nog enkele tips voor u, wanneer u daadwerkelijk in Spanje gaat wonen:
In Nederland kennen we het burgerservicenummer of het sofinummer. In Spanje heb je het N.I.E-nummer. Dit nummer kunt u eenvoudig aanvragen bij de Policia National. U hebt wel 2 pasfoto’s nodig en een kopie van het identiteitsbewijs.
Het is ook handig om een bankrekening te openen in Spanje, om zodoende beter uw bankzaken te kunnen regelen.
Verdiep u in de Spaanse cultuur en leer de taal, zo kunt u snel acclimatiseren en is het nog prettiger wonen in Spanje.
Vraag informatie bij een Spanje specialist betreffende de punten die belangrijk zijn wanneer u in Spanje een huis gaat kopen en er gaat verblijven, maar waarvan u zelf geen kennis heeft.