Kassa kopen

Een kassa is een, meestal elektronisch, betaalsysteem waarop aankopen worden geregistreerd en waarmee berekend kan worden hoeveel een klant moet betalen.

 

 

Aangekochte artikelen worden geregistreerd en eventuele kortingen kunnen worden verwerkt door een druk op de knop, op basis waarvan het te betalen bedrag wordt berekend. Ook wordt de betaalmethode aangegeven, waardoor de bijbehorende pinapparatuur in werking treedt of waardoor de kassa aangeeft hoeveel wisselgeld er moet worden terug gegeven bij een contante betaling. Een kassa is verkrijgbaar in verschillende soorten en uitvoeringen.

Keuze voor een kassa


Als je een kassa gaat kopen, dan moet je van te voren goed bepalen waar je de kassa voor wilt gebruiken. Je hebt namelijk standaard kassa’s, maar ook zeer uitgebreide kassa’s met vele extra functies erop. Een kassa bestaat uit twee delen; het ene deel is de personeelskant waar de gekochte artikelen geregistreerd worden en de andere kant is de managementkant. Hier wordt bijgehouden wat er in totaal in de kassa komt en er uitgaat. Wanneer je een kassa wilt kopen, dan kan dit bijvoorbeeld bij een kantoorhandel of in een speciaalzaak. Ook tweedehands kassa’s zijn in trek en deze zijn in prijs natuurlijk veel lager dan een nieuwe kassa. Wanneer deze nog goed functioneren, dan kan men hier nog jaren mee doen.

Kenmerken en mogelijkheden van een kassa


Soms wordt een kassa alleen gebruikt voor het registreren van de aankopen, zodat hier een totaalbedrag uit volgt wat de klant moet betalen. Er wordt dan ingetoetst welk bedrag de klant overhandigt en hoeveel wisselgeld er terug gegeven moet worden. Periodiek wordt dan een uitdraai van de omzet en het kasgeld wat aanwezig moet zijn, gemaakt. Veel kassa’s kunnen echter meer. Denk hierbij aan de volgende mogelijkheden die een kassa u kan bieden:
Men kan voor iedere omzetgroep een aparte toets maken. Met een druk op de knop kan men dan de omzet en omzetontwikkeling per omzetgroep zien.
Het is ook mogelijk om voor ieder artikel een aparte toets in te stellen. Deze mogelijkheid wordt vooral in de horeca veel gebruikt. Je kunt ook toetsen maken voor frisdrank, tapbier, fles bier, wijn en gedestilleerd. Dit is handig bij het controleren van de voorraad en om te zien welke producten welke omzet hebben.
Kassa met barcode of scanning. Deze kassa wordt vooral gebruikt in winkels waar veel producten aanwezig zijn, zoals supermarkten. Niet ieder artikel is apart onder een toets onder te brengen, maar alle artikelen kunnen wel in het geheugen van de computer worden ondergebracht en krijgen een eigen barcode. Na het scannen van het product verschijnt precies in beeld welk product het betreft en wat de prijs is. Op basis van een dergelijke registratie kan de omzet per artikel precies worden gevolgd, maar ook kan eenvoudig de voorraad worden gecontroleerd en artikelen kunnen op basis van de geregistreerde verkopen weer besteld worden.
Voor iedere zaak die meer wil dan alleen maar registreren hoeveel een klant moet betalen, is er dus wel een passende kassa te vinden.