Tweede huis kopen

Een tweede huis betreft meestal een vakantiehuis, maar het kan ook zijn dat u een tweede huis wilt kopen als investering en het wilt gaan verhuren.

 

 

Het kopen van een tweede huis wijkt in feite niet per se af van het kopen van een eerste huis, maar er zijn enkele verschillen. In dit artikel kunt u hier meer over lezen en ook over een aantal zaken waarmee u te maken krijgt wanneer u een tweede huis gaat kopen.

Aandachtspunten bij kopen tweede huis


Wanneer u een tweede huis gaat kopen als vakantiewoning, dan zult u waarschijnlijk naar een ander soort huis op zoek gaan, dan wanneer u een tweede huis als investeringsobject gaat kopen. In het geval dat u op zoek gaat naar een tweede huis, dan zijn er een aantal punten die van belang zijn en waarmee u rekening moet houden, zoals:
Welk budget heeft u beschikbaar; hoe hoog zijn uw eigen financiƫle middelen en hoeveel hypotheek wilt en kunt u nemen ten behoeve van de financiering van het tweede huis. Hierbij zullen veel hypotheekverstrekkers een onderscheid maken tussen een vakantiehuis en een tweede huis als investeringsobject.
Wanneer u een tweede huis wilt kopen dat moet gaan dienen als investeringsobject, dan is het van belang dat u vooraf nagaat wat de mogelijkheden van verhuur zijn, of u dit zelf wilt regelen of wilt uitbesteden en wat de netto opbrengst zal zijn. Overigens zijn niet alle huizen geschikt om te verhuren c.q. niet iedere woning is even winstgevend wanneer het om huuropbrengsten gaat.
Als u kiest voor een vakantie huis, wilt u dit dan in Nederland of het buitenland. Wilt u een typisch vakantiehuis in een vakantiepark, of juist een standaard woning die voor u de perfecte vakantiewoning is vanwege de ligging. Dit gegeven speelt mee bij de prijs, maar ook bij de hypotheekmogelijkheden.
Overweegt u in het geval van een tweede huis als vakantiehuis om dit ook te gaan verhuren in de periodes dat u er niet bent.
Bereken grondig de lasten die een tweede huis met zich meebrengt en houd rekening met onderhoudskosten, gemeentelijke lasten en het feit dat de hypotheekrente geheel gedragen moet worden.

Tweede huis en de kosten


Als u zelf of via een makelaar een woning gevonden hebt die aan uw wensen voldoet, dan kunt u beginnen met onderhandelen. Wanneer u het eens wordt met de verkoper over de prijs en eventuele overige zaken zoals de opleveringsdatum, dan kan de koop gesloten worden. Op het moment dat u de koop overeenkomt, dan heeft u nog drie dagen wettelijke bedenktijd voordat de koop definitief wordt. Wanneer u een hypotheek nodig heeft moet u dit gaan regelen en u moet een notaris zoeken die de koop af gaat handelen. Wanneer u geen vaste notaris heeft waarbij u dit soort zaken per definitie wilt laten regelen, dan loont het de moeite om de prijzen van de verschillende notarissen te vergelijken.

Verhuren van een tweede huis


Wanneer u uw tweede huis in eigendom heeft en u wilt het gaan verhuren, dan is het aan te raden om contact op te nemen met enkele verhuurbemiddelaars. U kunt bij hun informatie vragen over wat zij voor u zouden kunnen betekenen. Vaak kunnen zij een hogere huurprijs vragen en krijgen dan u als particulier, en zij zorgen ervoor dat u geen omkijken meer heeft naar alle zaken die rondom het verhuren geregeld moeten worden. U krijgt uw huurinkomsten en betaalt de verhuurbemiddelaar voor zijn diensten. Eventuele problemen met een huurder zullen in principe ook door deze bemiddelaar worden aangepakt en opgelost.