Vakantiehuis kopen

Zou het niet heerlijk zijn om een eigen vakantiehuis onder de zon te hebben? Tegenwoordig kunnen steeds meer mensen zich een vakantiehuis in het buitenland permitteren.

 

 

Er zijn natuurlijk ook mensen die liever in Nederland blijven tijdens hun vakantie en vrije dagen en die er dus voor kiezen om een vakantiehuis in Nederland te kopen. Een vakantiehuis kopen is niet zomaar iets, in feite koop je een tweede huis. Je moet over allerlei dingen nadenken, zodat je er later geen spijt van krijgt.

Aandachtspunten bij kopen vakantiehuis


Voordat je een vakantiehuis gaat kopen, zijn er een aantal belangrijke dingen waar je goed over na moet denken.
Ben je van plan om samen met je partner een vakantiehuis te gaan kopen, of wil je dat met vrienden en kennissen doen? In het laatste geval moet je er wel zeker van zijn dat de band tussen jullie goed blijft, anders kan het uiteindelijk op een lelijke strijd uitlopen.
Maak een financieel plan voor je toekomstige vakantiehuis. Ga na wat je per maand aan het huis kan betalen en bereken of je door de koop van een vakantiehuis niet in (diepe) schulden terecht komt. Een vakantiehuis kopen is vaak gemakkelijker dan het te moeten verkopen en financieel alles op orde hebben is erg belangrijk.
Bedenk hoe je het vakantiehuis wil gaan onderhouden. Als je maar een paar keer in het jaar in het huis verblijft, kun je het niet goed genoeg onderhouden en verzorgen. Een mogelijke oplossing is om het vakantiehuis, wanneer je er zelf niet verblijft, te verhuren aan andere toeristen of het onderhoud uit te besteden aan iemand die daarvoor geschikt is.
Zo zijn er nog een aantal punten waar je goed over na moet denken voordat je een vakantiehuis gaat kopen. Je moet eerst zorgen dat je alles op een rijtje hebt en alle voor- en nadelen van een vakantiehuis goed bekijken.

Een vakantiehuis bezichtigen


Als je zeker van je zaak bent, dan kun je beginnen met het zoeken naar en bezichtigen van diverse vakantiehuizen. Het is erg belangrijk dat je de tijd neemt om het huis te bezichtigen. Koop nooit een huis als je alleen foto’s ervan hebt gezien. Vaak worden alleen de mooiste dingen van het huis gefotografeerd en de negatieve punten worden weggelaten. Op internet zijn genoeg makelaars in Nederland en in het buitenland te vinden. Als je een vakantiehuis in het buitenland wil bezichtigen, zorg dan dat je een makelaar in de hand neemt die Nederlands of Engels spreekt zodat jullie elkaar goed verstaan en controleer of hij erkend wordt als een goede makelaar. In het buitenland gelden andere regels en is een optie nemen op een vakantiehuis niet gebruikelijk. Hou er dus rekening mee dat je waarschijnlijk snel een keuze moet maken. Zodra je het vakantiehuis hebt gevonden dat aan jouw eisen voldoet, kan het echte kopen beginnen.

Koopcontract vakantiehuis


Als je een vakantiehuis rechtstreeks van de eigenaar koopt, dan moet je zelf een contract opstellen waarin precies staat beschreven wat allemaal bij de koop hoort. Als je een vakantiehuis koopt via een makelaar, dan zit er meestal een standaardcontract bij. Je doet er wel verstandig aan om een advocaat in te huren die nagaat of het contract juist is. Zorg dat je bij het tekenen van het contract bij de notaris een getuige bij je hebt, dat is namelijk wettelijk verplicht. Na de koop kun je het vakantiehuis naar jouw smaak inrichten en genieten van het gemak en de luxe van een eigen vakantiehuis.