Vrijstaand huis kopen

Wanneer je een huis wilt gaan kopen en je weet wat je budget is, dan moet je op heel wat gebieden keuzes maken. Denk hierbij aan leeftijd van de woning, ligging, grootte van de woning, grootte van de tuin en vrijstaand of rijtjes huis.

 

Dit zijn natuurlijk punten die een rol spelen bij het selecteren van woningen die je wel wilt bezichtigen, maar vaak moet er gewoon een klik zijn met een huis. Wanneer je dit huis dan ook nog eens kunt financieren, dan kun je eigenaar worden van jouw droomwoning.

Stappenplan vrijstaand huis


Wanneer je in een vrijstaand huis wilt gaan wonen, dan kun je je wensen in kaart brengen en daarna op zoek gaan en tot de koop overgaan. Hiervoor kun je een heel handig stappenplan gebruiken:
1) Wat wil je? Kopen of huren? Wat is het maximale dat je kunt uitgeven aan de woning? Wat voor hypotheek kun je het beste nemen? Wil je nieuwbouw of bestaande bouw?
2) Wat zijn je woonwensen? Hierbij moet je denken aan het type huis, oppervlakte, hoeveel kamers je wilt, wil je wel of geen tuin, wat verwacht je van de buurt?
3) Oriëntatie en bezichtiging. Dit kun je doen door via internet tekeningen, foto’s en/of filmpjes te bekijken van huizen, maar je kunt natuurlijk ook een afspraak maken met de makelaar om een bepaald huis te gaan bezichtigen.
4) Wanneer je een bepaald huis wilt kopen dan moet je, voordat er een bod gedaan wordt, een paar dingen goed uitzoeken:
- Wat is het bestemmingsplan van de gemeente?
- Is er ooit verontreiniging geweest op de locatie van het huis?
- Het is aan te raden om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren, zeker wanneer het een oudere woning betreft.
- Je moet ook naar de lasten en beperkingen informeren die op het perceel rusten.
- Pas als je zeker weet dat dit jouw huis gaat worden, laat je het taxeren. Het is zonde van je geld om kosten te maken wanneer je nog niet eens zeker van je zaak bent!
5) Het daadwerkelijke bod; hierbij moet je niet alleen de prijs noemen in je onderhandeling, maar ook andere belangrijke zaken zoals het overdrachtsmoment en de ontbindende voorwaarden.
6) De schriftelijke koopovereenkomst afsluiten. De dag nadat de overeenkomst getekend en ontvangen is, gaat de wettelijke bedenktijd van 3 dagen in. Binnen deze periode kun je je dus nog bedenken om het huis toch niet te kopen en de koop te ontbinden. Als er in de voorlopige koopovereenkomst ontbindende voorwaarden zijn opgenomen, dan kun je de koop na deze wettelijke 3 dagen toch nog ontbinden indien deze situaties zich voordoen. Als je je niet bedenkt, dan is het huis van jou na 3 dagen!

Aandachtspunten bij aankoop vrijstaand huis


Een van de belangrijkste zaken waar je aandacht aan moet besteden, is dat je moet berekenen of jouw budget er wel naar is om een vrijstaand huis te kopen. Het is dus verstandig dat je van tevoren al laat uitrekenen hoe hoog de hypotheek is die je kunt krijgen.
Verder moet je dus ook kijken naar de locatie van het vrijstaande huis, want waar wil je graag wonen en wat verwacht je van de omgeving?
Als je op zoek gaat naar een vrijstaand huis, dan kun je een makelaar inschakelen aan wie je de zoekopdracht geeft, maar je kunt ook zelf op zoek gaan. Hiervoor kun je kijken in kranten, woonboekjes of op het internet. Over het algemeen is zoeken op het internet heel gemakkelijk. Je hoeft gewoon maar op de woningsites dat je op zoek bent naar een vrijstaand huis en je andere wensen in te voeren.