Website kopen

Wanneer je een website wilt kopen, kun je het beste eerst een domeinnaam kopen. Dit is noodzakelijk omdat je anders zo goed als onvindbaar bent op het internet en dat is natuurlijk niet wat je wilt!

 

Eerst ga je op zoek naar bedrijven waar je een domeinnaam kunt registreren. Voor het registreren van een eenvoudige domeinnaam betaal je meestal tussen de 5 en 15 euro per jaar.

Kiezen van een website domeinnaam


Het is ook heel belangrijk dat je er goed over nadenkt welke naam je wilt gaan vastleggen.
Als eerste zoek je een naam die betrekking heeft op de website of het onderwerp ervan.
Verder moet de domeinnaam goed te onthouden zijn voor anderen. Zo zal een krachtige korte naam veel gemakkelijker te onthouden zijn dan een lange, uitgebreide naam met nummers en/of streepjes erin.
Verder moet je erop letten dat de domeinnaam niet te veel lijkt op de domeinnaam van iemand anders, want is dit wel zo dan treedt er namelijk verwarring op met andere websites.
Verder moet je rekening houden met het karakter van de website, wil je een nationaal karakter dan zal .nl goed aansluiten. Wil je een internationaal karakter, dan zal .eu of .com goed aansluiten.
Indien je de domeinnaam bepaald heb, dan moet je natuurlijk eerst even controleren of deze wel beschikbaar is. Wanneer de naam vrij is dan kun je deze laten vastleggen voor een bepaalde periode. Dit betekent dus dat de domeinnaam dan voor jou alleen is en niemand anders deze kan gebruiken. Als het contract niet opgezegd wordt, dan wordt dit met dezelfde periode verlengd en blijft de naam alleen voor jou beschikbaar. Beëindig je echter het contract, dan is de naam niet meer van jou. Eigenlijk is het dus fout om te stellen dat je een website hebt gekocht, want eigenlijk is de website gehuurd.

Website en domeinnaam

Domeinnamen (.nl) zijn te koop via Internet Service Providers (ISP’s) welke geregistreerd zijn bij de Stichting Internet Domeinnamen (SID). Waar je verder op moet letten bij het kopen van een .nl domeinnaam:
- dat je zelf de eigenaar wordt van de naam en niet de ISP. Als dit namelijk niet zo is, dan kan dit problemen opleveren wanneer je bijvoorbeeld wilt verhuizen.
- Let erop dat het bedrijf lid is bij de SIDN.
- Kijk of het bedrijf goed staat aangeschreven.
- Besteed ook aandacht aan de algemene voorwaarden van het bedrijf
- Wanneer je plannen hebt om ook de hosting bij dezelfde provider te laten doen, moet je dit natuurlijk meenemen in je overweging

Opmaak van de website


Je kunt zelf je hele website ‘bouwen’, maar dit kost de meeste mensen nogal veel tijd en vooral veel moeite, dus je kunt dit ook uit handen geven. Er zijn verschillende bedrijven die jouw website opmaken en de prijzen variëren ook nogal. Zo kun je je website al laten maken vanaf een paar honderd euro tot een paar duizend euro bij een ander bedrijf voor dezelfde website.
Voor de opmaak van de website kun je meestal kiezen uit een aantal modules en componenten, bijvoorbeeld:
- Een profielen systeem.
- Een aantal foto galerijen.
- Formulier generatoren.
- Een of meerdere forums, gastenboeken en chatruimtes.
- Een internet winkel en winkelwagen.
Er zijn verschillende gratis templates beschikbaar, maar die zijn dan ook al op heel veel websites te zien. Wanneer je dus een uniek concept wilt kun je dit laten ‘customizen’. Dit kost natuurlijk meer, maar dan ben je wel verzekerd dat alleen jij die unieke website hebt!