Woning kopen

Wanneer u een woning wilt gaan kopen, dan breekt een spannende tijd aan. Hebt u nog nooit een eigen woning gehad en wordt dit uw eerste eigen woning? Hebt u een eigen woning die u ook moet verkopen om een nieuwe woning te kunnen kopen?

 

Het aanbod aan woningen is zeer groot, waar en in welke prijsklasse u ook zoekt. Uiteraard zijn er enkele regio’s en bepaalde prijsklassen die populairder zijn dan andere, maar over het algemeen is het niet moeilijk om een woning te vinden in de voor u geschikte prijsklasse. Als u zelf op pad wilt gaan om een woning te vinden, dan zijn er tegenwoordig mogelijkheden genoeg om te slagen; denk hierbij aan het zoeken op internet en via woonkranten. Wanneer u dat niet ziet zitten, dan kunt u een makelaar inschakelen die voor u gaat zoeken. Daar hangt uiteraard wel een behoorlijk prijskaartje aan, dus als u de tijd om te zoeken kunt vrijmaken, dan kunt u een heleboel geld besparen. U moet dan wel capabel zijn om goed te kunnen onderhandelen, want dat doet een makelaar ook voor u. Het is uiteraard een heel persoonlijke keuze hoe u een woning gaat zoeken. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om en een makelaar in te schakelen en om zelf te zoeken naar een woning.

Welk type woning wilt u?


Het hangt helemaal van uw budget, persoonlijke wensen en smaak af, naar welk type huis u op zoek gaat. Maar heel belangrijk is ook om voordat u daadwerkelijk gaat zoeken, een lijstje te maken met uw wensen op woongebied. Dit voorkomt het onnodig veel woningen bekijken. U moet dus bepalen wat voor u belangrijk is op het gebied van wonen, zoals:
Hoe groot moet de woning zijn, hoeveel kamers moet uw toekomstige woning hebben, hoe groot moet de oppervlakte van het perceel zijn en moet de woning nieuw zijn of juist oud.
Zoekt u een huis of appartement, wilt u een tuin of juist niet.
Wilt u eventueel renoveren of moet de woning sleutelklaar zijn.
Zoekt u misschien een gelijkvloerse woning, ook al met het oog op de toekomst.
Vindt u het belangrijk om winkels in de buurt te hebben of woont u juist liever achteraf.
Zoekt u een woning in een kinderrijke buurt en in de nabijheid van scholen.
Van belang kan ook zijn de reistijd naar uw werk.
Wilt u een woning zoeken in een stad of dorp en in een rustige buurt of juist niet?

Informatie zoeken


Voordat u een woning gaat kopen, is het handig om te weten wat de prijzen zijn in het gebied waar u uw woning gaat zoeken.Als u de zogenaamde woningkranten doorspit of u zoekt op internet, dan zult u zeker al enig idee krijgen wat een woning kost in de streek waar u wilt zoeken. En heel belangrijk is ook de hypotheek; u kunt het beste voor u gaat zoeken naar een voor u geschikte woning al nagaan hoeveel u kunt uitgeven. Dit voorkomt teleurstellingen achteraf. U hebt immers wel de mogelijkheid om bij het sluiten van de eventuele koop als ontbindende voorwaarde de verkrijging van een hypotheek in het koopcontract te laten opnemen, maar prettig is het niet als de koop hierdoor niet doorgaat.

De koop van de woning


Als u een woning gevonden hebt die aan uw wensen voldoet, zal het bieden en onderhandelen aan bod komen. Dit kan bij bijvoorbeeld een van de NVM Makelaars. Meestal zult u er wel in slagen om iets van de vraagprijs af te dingen.
Als u tot overeenstemming gekomen bent wat de prijs betreft, dan zou u als voorwaarde kunnen stellen dat er eerst een technische keuring plaatsvindt, op uw kosten. U kunt afspreken dat als die keuring niet naar tevredenheid uitvalt, de koop niet doorgaat.
Als koper mag u een notaris kiezen, maar ook betalen. Een bestaande woning koopt u normaliter namelijk kosten koper. Let er op dat notarissen zelf hun tarieven vaststellen en dat er behoorlijke verschillen kunnen zijn.
Bij een nieuwbouw woning is de koop meestal vrij op naam, dat wil zeggen dat u geen overdrachtsbelasting betaalt. Dat scheelt 6 % maar de verkoper zoekt dan wel een notaris uit.
Dan rest nog het verkrijgen van een hypotheek en als dat niet binnen een afgesproken tijd, meestal drie tot zes weken, lukt dan wordt de koop ongedaan gemaakt. U bent echter verplicht om een afwijzing door mimimaal 2 hypotheekbanken te overleggen.