Woonboerderij kopen

De naam zegt het eigenlijk al; een woonboerderij is een boerderij die geheel is verbouwd en aangepast om in te wonen. Deze wordt dus alleen als woning gebruikt en niet voor het werk.

 

Omdat een woonboerderij eigenlijk een opgeknapte oudere boerderij is, biedt deze veel ruimte en dit niet alleen binnen, maar ook buiten. Een woonboerderij ligt meestal ook wat afgelegen en op een rustige plek. Dat is voor de meeste mensen ook de reden om een woonboerderij te kopen, lekker genieten van de rust en de privacy.

Zoektocht naar een woonboerderij


Woonboerderijen worden steeds populairder en steeds meer mensen kiezen voor het wonen in een woonboerderij. De omgeving is vaak prachtig en rustig en er is voldoende plaats zodat kinderen lekker buiten kunnen spelen en rondrennen. Om een woonboerderij te kopen kun je twee dingen doen:
Zelf op onderzoek uit gaan.
Een makelaar inschakelen.
Als je zelf op onderzoek uitgaat, dan kun je het beste eens op internet kijken. Er zijn verschillende websites waar je in het aanbod kunt zoeken. Je ziet foto’s van de woonboerderij en omgeving en ook de vraagprijs staat er meestal wel bij vermeld. Als iets je bevalt, dan kun je direct contact opnemen met de contactpersoon en eventueel een afspraak maken voor een bezichtiging. Ook op advertentiesites zoals marktplaats en speurders worden diverse woonboerderijen aangeboden. Het is dan ook zeker de moeite waard om daar eens een kijkje te nemen. Als je niet weet hoe je te werk moet gaan, dan kun je het beste een makelaar inschakelen. Deze heeft inzicht in het gehele huizen aanbod van Nederland en weet dus ook welke woonboerderijen er te koop staan. Als je gebruik maakt van de diensten van een makelaar, dan zijn daar wel kosten aan verbonden.

Belangrijk bij keuze woonboerderij


Bij het kopen van een woonboerderij komt veel kijken. De prijzen van woonboerderijen zijn redelijk hoog ten opzichte van een standaard huis, maar dit wordt ook veroorzaakt door de grotere woonoppervlakte en perceeloppervlakte. Om een juiste keuze te maken, kun je het beste eerst wat dingen op papier zetten en regelen. Denk hierbij aan:
De plaats waar de woonboerderij moet liggen; zeker als je een voorkeur voor provincie of plaats hebt in Nederland is dit belangrijk.
Wat is je budget? Kun je zelf een gedeelte betalen of heb je een volledige hypotheek nodig?
Wat is het doel van de woonboerderij? Wil je er alleen met je gezin in wonen of wil je de woonboerderij ook openstellen voor anderen? Denk hierbij aan een bed & breakfast of vakantieboerderij. Steeds meer worden woonboerderijen voor recreatie doeleinden gebruikt en omdat er veel plaats is kan dit ook gemakkelijk. Je moet er wel rekening mee houden dat je een gedeelte van je privacy en rust dan kwijtraakt.
Wil je een woonboerderij die helemaal klaar is en waar niets meer aan hoeft te gebeuren of vind je het geen probleem om nog wat te verbouwen?
Het is dus belangrijk om deze zaken en andere voor jou belangrijke aspecten goed te bekijken, zodat je weet waar je naar op zoek moet gaan en wat je kunt betalen.