Batterij kopen

Batterijen hebben we in alle soorten en maten en dagelijks maakt iedereen ook wel gebruik van batterijen.

 

 

 

Neem nu maar het voorbeeld van de auto. Die heeft een accu en ook dit is een grote batterij. Maar ook de nieuwere technologieën hebben ervoor gezorgd dat er steeds meer batterijen bij komen. Neem de laptop, je mp3 speler of simpelweg je mobiele telefoon, ook deze apparaten maken gebruik van batterijen. Over het algemeen zijn het dan wel oplaadbare batterijen en deze batterijen worden vaak ook met de naam accu aangeduid. Maar je ziet zo wel dat je eigenlijk niet zonder batterijen kunt.

De eerste batterij


De eerste batterij is uitgevonden door Meneer Volta. Hij is de ontdekker van de grondbeginselen van de batterij. De beroemde Voltaische stapel was het resultaat van zijn werk. Dankzij Volta en Galvani is de batterijindustrie wereldwijd in opkomst gekomen. Voor iedere denkbare toepassing is tegenwoordig een batterij voorhanden. In 1861 is de ontwikkeling verder gegaan en dit werd geïnitieerd door de Belg Gaston Plantè. Het type batterij wat hij uitvond bestaat nog steeds, namelijk een zwavelzuurcel. Maar de ontwikkeling heeft niet stil gestaan, want door de jaren heen zijn er vele verschillende batterijen in alle soorten en maten op de markt gekomen, van een accu voor in een vrachtwagen tot aan een celbatterij voor in een gehoortoestel.

Soorten batterijen


Zoals al eerder vermeld heeft de technologie niet stil gestaan en is de ontwikkeling van de batterij ook door gegaan. Zo komt het ook dat we tegenwoordig batterijen in alle maten tegenkomen. De meeste gebruikte batterij in het huishouden is de AA- batterij. Daarna komt misschien wel de batterij van je mobiele telefoon. Gelukkig is die oplaadbaar, want anders zou je je arm kopen aan batterijen. Iedereen weet dat stroom uit het stopcontact voordeliger is dan batterijen, maar er zijn nu eenmaal apparaten die niet op elektriciteit werken. Stroom heb je natuurlijk ook niet altijd bij de hand en dan is het prettig om te kunnen werken met de batterij als energiebron.

Een batterij kopen


Wanneer je naar de winkel gaat om batterijen te kopen, dan is het verstandig om goed te kijken welk formaat je nodig hebt zodat je niet in de winkel staat te kijken: welke was het ook al weer. Daarnaast zijn er ook verschillende batterijen voor verschillende toepassingen, dus let ook hier op. Je kunt de batterij kopen bij vele verkooppunten, zoals in de supermarkt, in bouwmarkten, pompstations, electrozaken en in de grote warenhuizen. Je koopt ze eigenlijk op elke hoek van de straat. Misschien is het goed om er eens over na te denken om oplaadbare batterijen te kopen. Dit scheelt heel wat batterijen kopen en is ook beter voor het milieu.

Batterijen en het milieu


We weten allemaal dat de batterij niet bij het gewone huis-, tuin- en keuken afval moet. In supermarkten, op scholen en in winkels heb je tegenwoordig inleverpunten, want batterijen horen bij het klein chemisch afval. Daarnaast kun je ze ook verzamelen om ze dan periodiek in te leveren als klein chemisch afval. Nog verstandiger is het dus om oplaadbare batterijen aan te schaffen zoals al vermeld.