Fornuis kopen

Iedere keuken beschikt wel over een fornuis. Een fornuis is in feite een combinatie van een kookplaat en oven. Fornuizen zijn er in vele modellen, merken, maten, kleuren en soorten.

 

Voor welk fornuis u kiest hangt af van een aantal factoren, zoals uw voorkeur voor koken met een bepaalde energiebron, uw eventuele merkvoorkeur, uw passie voor koken en de soort keuken. Wanneer u een nieuwe keuken gaat kopen, dan zult u ook op een andere manier kiezen voor een fornuis, dan wanneer u enkel en alleen een fornuis gaat kopen.

Soorten en modellen fornuizen


Fornuizen zijn dus in vele varianten verkrijgbaar. Op welk gebied zult u keuzes moeten maken? Denk hierbij aan:
U zult allereerst een keuze moeten maken voor wat betreft de energiebron die u wilt gebruiken, dat kan gas zijn of elektriciteit. Voor een gasfornuis heeft u uiteraard een gas aansluiting nodig en voor een elektrisch fornuis moet u voldoende stroom hebben, dat wil meestal zeggen dat u een aparte groep nodig heeft of krachtstroom. Als u kiest voor elektrisch koken, dan kunt u kiezen tussen een gewoon elektrisch fornuis, een fornuis met keramische kookplaat en een fornuis met inductie kookplaat.
Als u kiest voor een fornuis, dan kunt u ook voor de kookplaat en de oven apart een keuze maken, zoals de keuze voor een gasoven met een elektrische kookplaat.
Op het gebied van uiterlijk zijn er standaard fornuizen en ware design fornuizen. Fornuizen zijn al lang niet meer standaard wit, met name de designfornuizen zijn zaak in aluminiumkleur verkrijgbaar.
Ook het bedieningsgemak is van belang en op dit gebied kunt u uw keuze ook baseren op veiligheidsaspecten. Heeft of verwacht u kinderen, dan is een bediening op de bovenkant wel aan te raden. Wilt u bij een gasfornuis een elektronische ontsteking of niet? Wilt u draaiknoppen, druktoetsen of tiptoetsen?
Vooral betreffende de oven zijn er behoorlijk wat verschillen in de specificaties, dus welke mogelijkheden de oven biedt.
Wanneer uw apparatuur in de keuken allemaal van een bepaald merk is, dan is het waarschijnlijk wel mooier als u voor uw fornuis ook dit merk neemt.
Wilt u een normale maat fornuis of een extra breed fornuis?
Als u door de bomen het bos niet meer ziet, dan kunt u zich laten adviseren in een keukenzaak of electrozaak, maar u kunt ook een veelheid aan informatie vinden op het internet. Op die manier kunt u een weloverwogen keuze maken.

Aandachtspunten bij keuze voor een fornuis


Tenslotte noemen we hier nog twee aandachtspunten die van belang zijn wanneer u een fornuis gaat kopen:
Een fornuis geeft warmte af, dus houd daar rekening mee voor wat betreft de plek waar u het fornuis neer wilt zetten. Het fornuis moet zijn warmte namelijk goed kwijt kunnen.
Voor met name inbouw fornuizen zijn de inbouwmaten erg belangrijk, dus goed meten is een eerste vereiste.