Computer kopen

In heel veel Nederlandse huishoudens zijn inmiddels wel één of meerdere personal computers aanwezig, vaak simpelweg aangeduid met pc of computer.

 

 

In de loop der jaren zijn computers steeds goedkoper geworden, met als gevolg dat ze voor steeds meer mensen te betalen zijn. De één kiest daarbij voor een goedkope en simpele computer, de ander voor een duurdere pc met veel meer mogelijkheden.

Aandachtspunten computer


Voordat u een computer gaat kopen, dient u zich wel een aantal zaken af te vragen:
Waar ga ik de computer voor gebruiken.
Hoe vaak ga ik de pc gebruiken.
Wie gaat de computer gebruiken.
Waar komt de computer te staan.
Hebt u de antwoorden op deze vragen, dan kunt u gerichter naar een verkooppunt gaan en daar een computer aanschaffen. Als u namelijk de computer vaak gebruikt voor toepassingen die veel geheugen en snelheid vereisen, dan zult u een computer moeten kopen die deze toepassingen ook zonder problemen aan kan. Hoeft u echter alleen maar af en toe bijvoorbeeld een brief te maken, dan kunt u met een veel eenvoudiger uitgerust exemplaar al ruimschoots uit de voeten. Het is dan zonde om er veel geld aan uit te geven. Komt de computer in de huiskamer te staan, dan is het wel prettig wanneer hij stil is. Kortom: oriënteer u altijd eerst goed voordat u een computer koopt.

Een computer kopen


Tenzij u een computer koopt op een twijfelachtige beurs of bij een dubieus bedrijf, dan kan rustig gesteld worden dat slechte computers, die dus niet aan bepaalde eisen voldoen, eigenlijk niet meer verkocht worden. Tegenwoordig zijn alle computers geschikt voor een groot aantal standaard toepassingen als e-mail, tekstverwerken, internetten en muziek afspelen. Wel komen er nog computers voor met kwalitatief mindere onderdelen erin. Veelal worden deze computers als aanbieding verkocht bij winkels die ze standaard niet in hun assortiment hebben.

Informatie over een computer


Hebt u zelf niet de nodige kennis van computers en alle verkrijgbare andere hardware, laat u dan voorlichten. In de reclamefolders wordt vaak geadverteerd met de goedkopere modellen welke voor eenvoudige toepassingen prima geschikt zijn. Als u bijvoorbeeld veel gebruik wilt gaan maken van grafische toepassingen zoals video- en fotobewerking dan is het aan te raden om een pc aan te schaffen die hier geen moeite mee zal hebben. De aanbieders van computers kunnen u in een dergelijk geval precies vertellen wat de beste keus is. En mocht u een wat groter budget hebben, dan is het ook nog mogelijk om een op maat gemaakte computer aan te schaffen. Deze wordt dan aan de hand van uw eisen en wensen speciaal voor u samengesteld. U heeft dan de garantie, dat u de door u gewenste toepassingen moeiteloos kunt draaien op deze personal computer.

Verkooppunten van computers


Computers kunt u zowel online als in de, eventueel gespecialiseerde, winkel aanschaffen. Vaak zijn de computers die online aangeboden worden een stuk goedkoper, maar nadeel is wel dat u dan geen informatie en uitleg krijgt. Ook kunt u de computer niet eerst in werkelijkheid zien en eventueel uitproberen. Kiest u ervoor om via websites als marktplaats een gebruikte computer aan te schaffen, dan dient u uiterste voorzichtigheid in acht te nemen. Ga indien mogelijk de computer zelf bij de verkoper ophalen, controleer of deze naar behoren werkt en betaal altijd pas bij ontvangst.