Digitale camera kopen

Het tijdperk van de analoge camera en de daarbij horende filmrolletjes lijkt definitief voorbij te zijn. Sinds de introductie van de eerste digitale camera in de jaren negentig, lijkt zijn opmars niet meer te stuiten en het aanbod is dan ook overweldigend.

 

Er zijn digitale camera’s voor alle doelgroepen op de markt, van zeer geavanceerd en met de laatste snufjes tot camera’s waar iedereen mee uit de voeten kan en die vrij eenvoudig in het gebruik zijn. Bij de aankoop van een digitale camera zijn er enkele zaken die u moet weten.

Eigenschappen van een digitale camera


Er zitten allerhande snufjes op de camera die u misschien niet eens gaat gebruiken, kijk daarom goed wat u koopt. Hebt u de camera nodig voor huis, tuin en keukenfoto’s, dan kunt u gewoon kiezen voor een digitale compacte camera. Deze is zoals de naam eigenlijk al zegt klein en gemakkelijk mee te nemen, het aantal megapixels is ruim tot voldoende en hij beschikt meestal ook over voldoende zoom mogelijkheden waardoor u het onderwerp dichterbij kunt halen. Bent u een amateurfotograaf, maar beschikt u niet over een budget om een professionele digitale camera te kopen, dan is de semiprofessionele digitale camera een uitkomst voor u. Deze bezit de eigenschappen van een compacte camera, maar is al wat meer uitgebreid qua mogelijkheden op het gebied van belichting. Wilt u op de eerste rij zitten met fotograferen, dan is de SLR of gewoon spiegelreflexcamera de camera voor u. Realiseert u zich wel dat er een behoorlijk prijskaartje aan hangt.

Technische details van een digitale camera


In de meeste advertenties van digitale camera’s, wordt een aantal technische termen vermeld. Wat betekenen deze eigenlijk?
Ten eerste natuurlijk de megapixels. Dit getal is belangrijk als u van plan bent foto’s te laten uitvergroten. Hoe meer megapixels de camera heeft, des te groter men een foto kan opblazen. De megapixels bepalen de resolutie van een foto. Voor de meeste gebruikers is een resolutie van 6 megapixel voldoende, want hier kunnen al behoorlijke vergrotingen mee worden gemaakt.
Het optische zoombereik is ook belangrijk. Dit bepaalt hoever u kunt inzoomen op een onderwerp. De digitale zoom die soms ook in de advertentie vermeld wordt, is niet zo belangrijk. Het betekent alleen maar hoe veel u kunt inzoomen op de bestaande foto, hetgeen u ook achteraf zelf kunt doen met behulp van een computer.
Een ander zeer belangrijk aspect is de lichtgevoeligheid van de lens, het objectief. Dit is een getal wat op de lens staat, bijvoorbeeld 1:2.0-2.5. Hoe lager dit getal, hoe duurder de lens. Met een lichtgevoelige lens is het mogelijk binnenopnames te maken zonder een flitser te gebruiken. Dit geeft meestal meer sfeer in een foto, want flitslicht is vaak onnatuurlijk en kan lelijk zijn.

Waar kan men de digitale camera kopen?


Bij elektronicawinkels worden digitale camera’s van vele merken in vele modellen verkocht. Men kan hier tevens goed geïnformeerd worden over het gebruik. Weet u echter wat u wilt, kijk dan ook op internet, want hier vindt u de goedkoopste aanbieders. Het is ook zeer zinvol om de gewenste camera op websites waar men kan vergelijken, op te zoeken en dan te kijken waar deze het goedkoopste wordt verkocht. Ook kan men op deze websites, zoals die van kelkoo en kieskeurig, informatie over camera’s vinden. Het loont zeker de moeite om hiervan gebruik te maken.