Dvd kopen

Een dvd-schijf, een Digital Versatile Disc, is een optische schijf waarop allerlei gegevens zoals films, muziek en data kunnen worden opgeslagen.

 

 

Het opslaan van deze gegevens op de schijf met een diameter van 12 centimeter, gebeurt met behulp van een optische technologie. Op een dvd kunnen zowel speelfilms als computersoftware en computer gegevens worden opgeslagen, maar ook andere gegevens als foto’s en muziekbestanden zijn geschikt om op een dvd op te slaan. Het kleine platte schijfje heeft een opslagcapaciteit van 4,7 gigabyte en is vanaf 2006 een volledig ingeburgerd middel voor de opslag van alle eerder genoemde gegevens. De prijs van de apparatuur die nodig is om een dvd te kunnen afspelen, de dvd-speler, en de prijs van de apparatuur om een dvd te kunnen branden, de dvd-recorder, is inmiddels dusdanig laag dat de dvd volkomen geïntegreerd is in onze huidige samenleving.

Dual layer dvd


Sinds 2004 zijn, behalve de normale dvd-schijfjes, ook de zogenaamde dual layer dvd’s op de Nederlandse markt verkrijgbaar. Deze schijfjes bevatten niet één maar twee beschrijfbare lagen. De opslagcapaciteit is als gevolg hiervan hoger dan bij de normale dvd, iets wat vooral bij het branden van films een uitkomst is. Afhankelijk van het type dual layer schijfje heeft de schijf één of twee beschrijfbare kanten, elk met één of twee beschrijfbare lagen. De opslagcapaciteit varieert daardoor van 8,5 gigabyte bij de enkelzijdige dual layer dvd, tot 17,1 gigabyte bij de dubbelzijdige versie met op elke zijde twee beschrijfbare lagen. Wilt u gebruik gaan maken van een dual layer dvd-schijf, dan moet u er overigens wel rekening mee houden dat u ze alleen kunt branden met een dvd-recorder die dit ondersteunt.

Soorten dvd's


Globaal gezien kunt u drie typen dvd’s kopen:
De voorbespeelde; deze schijf is al vanuit de fabriek voorzien van een film of andere gegevens, en is ook niet meer opnieuw beschrijfbaar. Dit type wordt ook wel de dvd-rom genoemd.
De beschrijfbare dvd; deze schijf bevat als u hem koopt nog geen gegevens, en is één keer met behulp van een dvd-recorder te beschrijven. Dit type dvd wordt aangeduid met dvd-r of dvd+r.
De herschrijfbare dvd; deze schijf bevat als u hem koopt ook geen gegevens, maar is in tegenstelling tot de beschrijfbare dvd meerdere malen beschrijfbaar met een dvd-recorder. Dit type dvd wordt aangeduid met dvd-rw, dvd+rw of dvd-ram.
Aan de hand van de type aanduiding op de verpakking kunt u de dvd die u wenst te kopen, herkennen.

Letten op de regiocode van een dvd


Koopt u een voorbespeelde dvd met een speelfilm erop, dan is deze in veel gevallen voorzien van een zogenaamde regiocode. Deze code geeft aan op welk gebied van de wereld de film gericht is. Voor de dvd-spelers is er daarnaast destijds een standaard in het leven geroepen, welke voorschrijft dat de spelers alleen dvd’s met hun eigen regiocode mogen afspelen. Dit is gedaan om ervoor te zorgen dat de filmmaatschappijen de prijzen per gebied in de wereld kunnen bepalen. Het is tegenwoordig echter mogelijk om een dvd te kopiëren, en daarbij de regiocode te verwijderen zodat het hele idee een beetje achterhaald is.