Foto camera kopen

Sinds de introductie van de digitale camera in de jaren negentig van de vorige eeuw, is het aanbod aan camera’s gigantisch gegroeid. Was de digitale camera in de beginfase nog erg duur, tegenwoordig is het voor nagenoeg iedereen mogelijk er een te bezitten.

Bij de aanschaf zijn er wel enkele zaken die u in acht dient te nemen.

Keuze voor een fotocamera


Wanneer u een foto camera wilt kopen, dan is de eerste vraag over welk budget u beschikt. Foto camera’s kan men kopen vanaf ongeveer 100 euro tot enkele duizenden euro’s. In principe kan men consumentencamera’s onderverdelen in 3 hoofdgroepen:
De compactcamera c.q. de compacte foto camera. Dit is zoals de naam eigenlijk al zegt een compacte camera, die gemakkelijk is mee te nemen in tas of binnenzak. De mogelijkheden ervan worden steeds geavanceerder en de meeste mensen beschikken over dit type camera. Hij is al verkrijgbaar voor prijzen vanaf €100. De camera beschikt over een vaste lens en heeft meestal een optische en digitale zoom. Ook beschikt hij over een ingebouwde flitser.
De semiprofessionele camera. Dit is vaak een camera met ook een vast objectief, maar deze beschikt over meer mogelijkheden en een grotere optische zoom dan de compactcamera. Hij is veel in gebruik bij amateurfotografen en de prijs bedraagt ongeveer €600.
De SLR of spiegelreflexcamera. Op deze camera kan men verschillende objectieven plaatsen voor verschillend bereik. Zo zijn er portretlenzen, groothoeklenzen, telelenzen, standaardlenzen en zelfs fisheye lenzen. Deze camera wordt meestal door professionele fotografen gebruikt of hobbyfotografen met een groter budget. De mogelijkheden zijn erg groot. Ook is het mogelijk reeksopnamen te maken tot wel 8 opnamen per seconde! en het aantal megapixels loopt tot 24! Zoals u waarschijnlijk al dacht, hangt aan deze camera een hoger kostenplaatje. De prijzen variëren van €500 tot €7000 en dat is meestal nog zonder een goed objectief!

Toebehoren voor een foto camera


Zodra u voor een camera heeft gekozen kunnen er nog enkele zaken zijn, die u nodig heeft.
Soms wordt er geen tas bij geleverd en dient u deze apart aan te schaffen. Bezuinig hierop niet, want het zou zonde zijn als de camera beschadigd raakt tijdens vervoer in een gewone tas. Denk hierbij aan scherpe voorwerpen als een sleutelbos of stof en vuil.
Ook is de geheugenkaart belangrijk. Meestal wordt standaard een geheugenkaart meegeleverd met een beperkte capaciteit. Als u op vakantie bent maakt u veel foto’s en het zou zonde zijn als op het moment suprême uw geheugenkaart vol is! Koop daarom een geheugenkaart met meer opslagcapaciteit, bijvoorbeeld 1 gig.
Bij de SLR camera heeft u nog meer zaken nodig om uw uitrusting compleet te maken. Denk aan verschillende objectieven, een fototas, koffer of rugzak, een batterygrip voor extra power, een statief, filters voor sommige effecten en fotobewerkingssoftware.