Laptop kopen

Computers zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. Niet alleen bedrijven maken veel gebruik van computers, ook in nagenoeg alle huishoudens is de computer te vinden.

 

Steeds meer mensen kiezen overigens tegenwoordig voor een laptop in plaats van voor een desktop computer, omdat de laptop kleiner en compacter is. Bovendien kun je de laptop overal mee naartoe nemen, dit in tegenstelling tot een computer. Een laptop kopen is zo gebeurd, maar waar moet je nu precies op letten bij het kopen van een laptop?

Keuze voor een laptop


Een laptop is vrij duur, dus denk van te voren goed na over wat voor jou belangrijk is. Er zijn een aantal punten waar je op moet letten bij het kopen van een laptop.
Bedenk vooraf waar je de laptop voornamelijk voor gaat gebruiken. Wil je een laptop die je computer vervangt of wil je een laptop die je overal mee naartoe kunt nemen. In het eerste geval heb je bijvoorbeeld een groot beeldscherm nodig, en in het tweede geval moet de laptop juist compact en licht zijn.
Een laptop kan niet zonder een draadloze netwerkverbinding. Heeft de laptop die je graag wil hebben geen draadloze mogelijkheden, vraag dan na of de laptop wel een zogenaamd slot heeft ingebouwd om een draadloze netwerkkaart in te steken. Zo niet, dan kun je ook nog gebruik maken van een Wifi USB adapter.
Het is belangrijk dat een laptop over voldoende USB-poorten beschikt zodat je eventueel een printer, een scanner, een externe muis, een digitale camera of een apart numeriek toetsenbord erop aan kunt aansluiten.
Ook is het erg belangrijk dat de laptop genoeg ventilatiemogelijkheden, oftewel ventilatiesleuven, heeft. Als de laptop niet voldoende ventilatiemogelijkheden heeft, dan wordt hij te snel warm waardoor de ventilator constant gaat draaien en de laptop trager wordt en veel lawaai maakt.

Service en garantie van een laptop


Als een laptop kapot gaat, dan is hij niet zo gemakkelijk te repareren als een desktop. Het is daarom verstandig om een laptop te kopen met een goed servicecontract. Met een servicecontract ben je verzekerd van service en garantie van de laptop voor een bepaalde periode. Meestal duurt deze periode één of twee jaar. Lees van te voren het contract goed door, zodat je weet op welke onderdelen van de laptop je garantie hebt. Er worden ook laptops verkocht zonder een servicecontract. In dit geval kun je bij de meeste laptopfabrikanten een servicecontract los van de laptop kopen. Wil je er nu zeker van zijn dat de fabrikant een goede service levert, dan kun je op internet genoeg beoordelingen en verhalen vinden van mensen die ervaring met de desbetreffende fabrikant hebben.

Waar kan ik een laptop kopen?


Er zijn diverse winkels in Nederland waar je een laptop kunt kopen, zoals Mediamarkt en Dixons. Hier zijn verschillende soorten laptops te verkrijgen. Daarnaast kun je ook een laptop via internet kopen. Een voorbeeld van een webwinkel die ook laptops aanbiedt is Wehkamp. Wil je een goedkope laptop, dan kun je bij alle reguliere winkels de aanbiedingen in de gaten houden, maar je kunt ook een kijkje nemen op een veilingsite. Op Marktplaats en Ebay bijvoorbeeld worden dagelijks diverse nieuwe en tweedehands laptops aangeboden voor een lage prijs.