Mengpaneel kopen

Wilt u dj worden? Dan is een mengpaneel voor u als, beginnende, dj echt een onmisbaar instrument. Een mengpaneel wordt ook wel een mixer genoemd.

 

Mengpanelen zijn verkrijgbaar van goedkoop tot zeer duur, maar de beginners onder ons kunnen toch beter beginnen met een goedkopere variant van een paar honderd euro. De dure versies mengpanelen kunnen wel 5000 euro of meer kosten. Natuurlijk kunt u ook een tweedehands exemplaar aanschaffen.

Soorten mengpanelen


Maar welk type mengpaneel is nu de juiste voor u? Wilt u graag muziek maken met cd’s of juist met elpees? Als het mengpaneel de goede aansluiting heeft, is een combinatie van beide ook mogelijk. Vaak wordt aangeraden een mengpaneel te nemen met 3 dubbele kanalen. Namelijk cd, phono en eventueel een derde naar keuze. Vaak wordt het mengpaneel wel groter, naarmate er meer mogelijkheden opzitten.

Mogelijkheden en merken mengpaneel


Ingang koptelefoon
Per kanaal kunnen tonen en klanken worden bediend
Masterregeling
Masterfader
Schakelaar om een kanaal te luisteren terwijl het andere kanaal afspeelt.
Enkele merken mengpanelen zijn: Yamaha, Midas, Soundcraft, Dateq, Marquant, Ellen & Heath en Behringer.

Eigenschappen mengpaneel


Een mengpaneel is zeer indrukwekkend met al zijn draaiknopjes, schuifjes, en lampjes. Het mengpaneel mixt de geluidssignalen van 2 muziekbronnen tot 1 geluidssignaal wat vaak een stereosignaal is. Hoe duurder en uitgebreider het mengpaneel is, des te meer mogelijkheden zijn er om het geluid te kunnen mixen en ook meteen te kunnen bewerken. Signalen kunnen worden versterkt, bepaalde geluiden kunnen worden onderdrukt en zo nodig kan er een galm worden weggelaten of juist eraan worden toegevoegd. Wanneer u een mengpaneel gaat kopen, besteed dan ook aandacht aan de volgende punten:
De BPM of Beats per minute bepalen de snelheid van de muziek van de dj. Daarom is ook in een aantal mengpanelen een zogenaamde BPM-teller ingebouwd. Platen kunnen worden afgespeeld in verschillende snelheden, en dan past de BPM-teller zich automatisch aan.
Het ene mengpaneel is makkelijk van a naar b te verplaatsen door zijn flexibiliteit, terwijl de andere alleen in een studio thuishoort. Dat zijn dan speciale dj-mengpanelen of specifieke studio-mengtafels.
In deze wereld zie je ook steeds vaker de digitale mengpanelen. Het bijkomende voordeel is dan dat er geen extra ruis bijkomt. Alle instellingen kunnen worden opgeslagen en u kunt morgen weer verder. Dit heet total recall. De digitale mengpanelen werken anders dan de analoge mixers, al zijn er ook wel overeenkomsten te zien.
Bovendien zijn er ook nog tafel-mixers en rack-mixers. Rack-mixers hebben vaak draaiknoppen en toetsenisten maken hier vaak gebruik van. Tafel-mixers hebben vaak schuiven.
Mengpanelen worden op heel veel plaatsen gebruikt, zoals in een zaal, een theater, in een studio, of in de kerk.