Monitor kopen

Wie kent niet die ouderwetse beeldbuismonitoren van vroeger. Deze CRT monitoren, want zo heten ze, worden tegenwoordig nauwelijks nog verkocht.

 

 

CRT staat voor Cathode Ray Tube. Deze bakbeesten wegen gemiddeld zeker 15 tot 20 kilo. Bovendien flikkert het beeld meer dan dat van zijn opvolgers, de LCD en TFT monitoren. Tegenwoordig hebben we dus de TFT en LCD monitoren. LCD betekent Liquid Crystal Display en TFT betekent Thin Film Transistor.

Prijs van een monitor


Al zijn ze er nog maar nauwelijks te verkrijgen, de CRT monitoren zijn al aan te schaffen vanaf zo’n 60 Euro. Voor bedragen tussen de 100 en 200 Euro zijn al heel wat modellen TFT en LCD monitoren te verkrijgen met een diameter vanaf 17 inch. Grotere monitoren en monitoren met geavanceerdere kenmerken zijn uiteraard duurder.

Soorten monitors


De TFT en LCD monitoren gebruiken veel minder stroom dan de vroegere CRT monitor. Ook geven ze veel minder straling af en ze zijn natuurlijk veel lichter. TFT is de opvolger en tevens een verbeterde versie van de LCD schermen. De TFT schermen zijn sneller, ze kunnen bovendien veel meer kleuren aan, hebben meer contrast en hebben meer grijswaarden dan de LCD schermen. Het beeld van de moderne monitoren is veel rustiger en zorgt daardoor minder vaak voor hoofdpijn dan vroeger.

Kenmerken van een monitor


Een klein nadeel van de TFT schermen is dat er zwarte puntjes in het beeld kunnen gaan ontstaan. De monitoren worden onderverdeeld in 4 klasses, waarvan alleen klasse 1 helemaal geen zwarte puntjes mag bevatten.
De LCD monitoren en TFT schermen zijn helemaal plat en nemen dus weinig ruimte in.
De duurdere schermen bieden zelfs de mogelijkheid om tv te kijken. De meest gangbare maat voor een monitor is  tegenwoordig 17 inch, maar ook 19 inch wordt redelijk vaak gekozen.
Elke monitor heeft zijn eigen aanbevolen resolutie en des te hoger de aanbevolen resolutie is, des te beter is de kwaliteit van het beeld van de monitoren of schermen.
De speakers die eventueel ingebouwd zijn in een monitor, zijn vaak vrij matig van kwaliteit omdat de beschikbare ruimte nogal beperkt is. Voor een goede geluidskwaliteit wordt dan ook aanbevolen aparte speakers te kopen.

Merken en prijzen van monitors


Wanneer u dus een monitor voor uw desktop of als extra scherm voor bij uw laptop gaat kopen, dan is er heel wat keuze op het gebied van maten, specificaties, prijzen en merken. Veel verkochte merken zijn onder meer Samsung, Acer, Compaq, BenQ, Philips, Siemens, Dell en Packard-Bell. Een monitor kunt u kopen bij iedere zaak die computers verkoopt.