Printer kopen

Als u een printer gaat kopen, dan heeft u de keuze uit verschillende soorten printers. Er zijn inkjetprinters, laserprinters, all-in-one printers, netwerkprinters en draagbare printers te koop.

 

De keuze voor een printer hangt ook af waarvoor en door wie hij gebruikt gaat worden. De gebruikers en bijbehorende printertypes worden in dit artikel verder toegelicht.

Hoe wordt de printer gebruikt


De schrijver. Als u veel documenten maakt of misschien een boek wilt gaan schrijven, dan bent u het beste gebaat bij de aanschaf van een laserprinter omdat de kwaliteit goed is en de afdrukken relatief goedkoop zijn.
De fotograaf. De keuze voor een fotoprinter ligt voor de hand, omdat de kwaliteit van de kleuren goed moet zijn en het vaak zelfs mogelijk is om foto’s af te drukken zonder de hulp van een computer.
De thuisgebruiker. Voor deze gebruiker is een printer in de prijsklasse tot €100 meestal voldoende. Als de printer hoofdzakelijk gebruikt gaat worden om tekst te printen, dan is een laserprinter de beste oplossing.
De zelfstandige. Voor een klein bedrijf is een all-in-one printer het meest geschikt, omdat deze naast printen ook gebruikt kan worden om te scannen, faxen en kopiëren.
 Het grote bedrijf. Door zijn grote printcapaciteit en grote invoerlade is een netwerkprinter hier op zijn plaats. Voordeel is ook dat deze door meerdere personen tegelijk, vanaf verschillende werkplekken gebruikt kan worden.

Printer specificaties


Bij een printer staan vaak bepaalde termen die nadere toelichting behoeven. Ten eerste staat er vaak de afdruksnelheid bij vermeld. Dit is de tijd die de printer nodig heeft om een afdruk te maken, waarbij er ook weer verschil is tussen een stukje tekst of bijvoorbeeld een foto afdruk. Bij deze laatste zal het langer duren voordat de afdruk gereed zal zijn. Neem de afdruksnelheid die de fabrikant opgeeft niet altijd maar klakkeloos aan, omdat deze vaak getest zijn met eenvoudige tekstdocumenten. De resolutie is een andere veelgehoorde term bij printers. Dit wil zeggen het aantal dots per inch (dpi) en men kan stellen dat hoe meer dpi de printer heeft, des te beter de kwaliteit van de afdruk is.

Mogelijkheden om een printer te kopen


Bent u niet echt thuis op het gebied van de technische aspecten van een printer, dan is het aan te raden deze in een speciaalzaak te kopen. Hier kan men u goed informeren over de mogelijkheden en het gebruik van de printer. Ook de service speelt een rol. Weet u echter al precies welke printer u wilt gaan kopen, dan is de beste optie om op internet de goedkoopste aanbieder ervan te vinden. Dit kan een aardige besparing opleveren, omdat ze hier vaak voordeliger worden aangeboden en u op diverse websites de prijzen kunt vergelijken en te zien krijgt wie een bepaalde printer het goedkoopste aanbiedt.