Scanner kopen

Als u over een computer beschikt, dan heeft u vaak ook diverse randapparatuur waarmee u kunt printen, bellen of scannen. Een scanner is een apparaat dat u kunt aansluiten op de computer.

 

U legt een foto, een kleurplaat voor de kinderen of gewoon een stukje tekst op de glasplaat en deze wordt ingescand en is daarna op de pc te bewerken of op te slaan. Er zijn overigens ook kantoorapparaten die diverse functies hebben, waarvan scannen er een is. Scanners zijn er van diverse merken, in verschillende uitvoeringen en met verschillende mogelijkheden in verschillende prijsklassen.

Soorten scanners


Allereerst is er de flatbed scanner. Dit model wordt het meeste verkocht voor gewoon thuisgebruik. Het is een plat apparaat dat geopend kan worden en waarbij men een foto of tekst op een glasplaat kan leggen. Na het sluiten drukt u op scannen en klaar is kees. De foto of tekst wordt dan op de computer opgeslagen waarna deze eventueel nog bewerkt kan worden.
Wilt u echter dia’s of negatieven scannen, dan heeft u een dia of negatiefscanner nodig. Soms is het kopen van een transparantie adapter ook een oplossing, maar de kwaliteit van het eindresultaat is wel minder dan bij gebruik van een dia of negatiefscanner. Zeker als u een verwoed fotograaf bent en over veel fotonegatieven beschikt van het tijdperk voor de digitale fotografie, is het raadzaam om deze met behulp van een goede negatiefscanner digitaal op te slaan zonder al te veel kwaliteitsverlies. Tevens kunt u dan oude foto’s met hedendaagse foto bewerkingsprogramma’s nog mooi bewerken en laten afdrukken. Zeker als men zich realiseert dat fotonegatieven en dia’s geen eeuwige levensduur hebben, is dit een goede manier om deze te bewaren.
De sheetfed scanner is alleen in staat om een pagina te digitaliseren. U stopt het papier of de foto in de feeder en het resultaat is direct zichtbaar op de monitor van de computer. Dit type scanner is compact van formaat maar erg beperkt in zijn mogelijkheden.

Formaten van een scanner


De meeste scanners hanteren het A4 formaat. Natuurlijk zijn er ook scanners te koop die A3 of A2 formaat kunnen scannen, maar deze bevinden zich ook in een hogere prijsklasse. De resolutie van een scanner is ook kwaliteit bepalend. Hoe hoger de resolutie is, des te beter is het eindresultaat. De hoogte van de resolutie hangt ook vaak samen met de prijs van de scanner.

Verkooppunten scanners


Wanneer u naar een winkel gaat die ook computers verkoopt of naar een kantoorwinkel, dan kan men u hier vast en zeker goed informeren over het gebruik en de mogelijkheden van de verschillende types scanner. Ook de service en garantie zijn bij deze verkooppunten normaliter in orde. Weet u echter al welk type en model u wilt kopen, dan kunt u ook eens een kijkje nemen op internet om de goedkoopste prijs voor het door u gewenste model te zoeken en de scanner gewoon hier te kopen. Er zijn namelijk aanzienlijke prijsverschillen tussen verschillende winkels en het online kopen van een scanner. Let er ook op dat het bij aanbiedingen soms wat oudere modellen betreft en dat de software die erbij zit misschien verouderd is. U kunt dan de laatste drivers ervoor zelf downloaden, in plaats van de meegeleverde drivers te gebruiken.