Server kopen

Een server is een fysieke computer waarop één of meerdere programma draaien welke diensten verlenen aan andere programma’s of computers.

 

 

Een goed voorbeeld is een webserver, die er grof gezegd voor zorgt dat u de internetpagina’s die u opvraagt ook werkelijk thuis op uw scherm te zien krijgt. In de praktijk zijn er verschillende combinaties van hardware en server programma’s, de zogenaamde server software, mogelijk. Het is een beetje afhankelijk van de diensten die verleend moeten worden, maar over het algemeen zijn servers voorzien van kwalitatief veel betere hardware dan de gewone personal computer die u thuis heeft staan. U moet er dan ook op rekenen, dat u bij het kopen van een server meer geld kwijt bent dan bij het kopen van een personal computer voor thuisgebruik.

Server en combinatie van hard- en software


Voordat u een server kunt gaan kopen, dient u zich eerst enigszins te verdiepen in de materie en de benamingen waar u allemaal mee te maken krijgt. Ook de combinatie van hardware en server software moet worden bepaald. Dit gebeurt aan de hand van de toepassingen die u voor de server voor ogen heeft. Globaal gezien komen de volgende combinaties veel voor:
Een dedicated server. Dit is één computer waarop één serverprogramma draait, en wordt vooral toegepast als er veel informatie op de server beschikbaar moet zijn. Dit kan bijvoorbeeld een bepaalde database zijn.
Een clustered server. In dit geval zijn er meerdere computers aan elkaar gekoppeld. Er draait echter maar één serverprogramma. Deze toepassing is uitermate geschikt als er veel computers tegelijkertijd moeten worden bediend.
Een server waarop meerdere serverprogramma’s draaien
Een server die zowel server is, als een werkstation.
Laat u bij twijfel altijd goed informeren naar de in uw geval meest geschikte combinatie voordat u over gaat tot de koop van een server.

Kopen van een server


Zoals al naar voren is gekomen, moet u weloverwogen een server kopen. Via het internet kunt u gemakkelijk en snel bij verschillende aanbieders de prijzen en levertijden opvragen. Ook kunt u uiteraard contact opnemen met een aantal leveranciers en u door hen persoonlijk laten voorlichten over de voor uw situatie meest geschikte servers en software.
Hebt u eenmaal een server gekocht, dan kunt u hem uiteraard plaatsen in uw eigen netwerk op uw bedrijf of eventueel bij u in huis.

Server diensten


Er is nog een mogelijkheid: het kopen van een zogenaamde colocated server. U koopt dan een server in één van de vele datacenters in Nederland. U hebt dan alle mogelijkheden die u met een server normaal gesproken ook heeft, maar mist de zorgen en rompslomp eromheen. Zo hebt u geen omkijken naar een goede beveiliging, hoeft u er niet op te letten dat de server altijd op de juiste temperatuur blijft, en bovendien wordt door veel aanbieders van deze co-location een up-time van ruim 99% gegarandeerd. Kortom: het gemak dient de mens. Via websites als Google kunt u de aanbieders van co-location gemakkelijk vinden.