Software kopen

Het woord software staat in feite voor de verschillende computerprogramma’s. Hardware daarentegen bestaat uit de meer tastbare zaken, zoals randapparatuur waartoe een printer, het toetsenbord, een monitor maar ook een video of geluidskaart die in de computerkast zit, behoren.

Als u een computer koopt, dan is er al verschillende software geïnstalleerd door de fabrikant of verkoper. Zaken als een besturingssysteem zoals Windows of Linux zijn essentieel om een computer te kunnen starten en zijn da ook altijd wel geïnstalleerd. Vaak krijgt u bij aankoop van een systeem deze software op DVD meegeleverd, zodat u in het geval van een systeem crash de benodigde software weer opnieuw zelf kunt instaleren.

Soorten software


Software is er in vele soorten, hierbij kunt u denken aan beveiligingsprogrammatuur, software om te kunnen tekstverwerken, software om muziek te kunnen luisteren en spelletjes software. Deze software is soms al voorgeprogrammeerd, maar u kunt deze ook kopen. Er is ook software die gratis via het internet te downloaden is. Men spreekt dan van free ware, hier hoeft u niets voor te betalen. Op de website van freeware vindt u allerhande handige software die u gratis kunt downloaden. Of het nu om een virusscanner gaat of software om foto’s te bewerken, er is van alles te vinden.

Aanbod en aanschaf van illegale software


Veel mensen kopen of krijgen illegale software aangeboden. Omdat sommige office pakketten al snel enkele honderden euro’s kosten, is dit vaak erg aanlokkelijk. Deze illegale software is strafbaar om in het bezit te hebben en deze mag niet verkocht maar dus ook niet gekocht worden. Tevens heeft illegale software ook als nadeel dat het vaak niet geüpdate kan worden en hierdoor kan de computer kwetsbaarder worden voor sommige virussen. Zeker bij een besturingssysteem kan dit voor problemen zorgen. Ook als u de computer wegbrengt voor een reparatie en men constateert dat er illegale software is geïnstalleerd, dan kan uw garantie komen te vervallen en zijn de kosten van de reparatie voor uw rekening. De handel in illegale software is enorm en kost de ontwikkelaars van legale software jaarlijks miljoenen euro’s. Er is berekend dat in heel Europa ongeveer 37% van alle computers illegale software bevat. De straffen op het illegaal verspreiden worden ook steeds zwaarder, dus denk goed na voordat u deze software koopt en installeert.

Waar kan men software kopen?


De meeste software kunt u krijgen in computerwinkels zoals Dixons, Dynabite of Mediamarkt. Men kan echter ook eens gaan zoeken op internet, waar een heleboel aanbieders met een ruim assortiment aan software te vinden zijn. Meestal kunt u de gewenste software hier goedkoper krijgen. Ook zijn er websites waarop u kunt zien bij welke winkel bepaalde software het goedkoopste is. Natuurlijk is er ook een levendige handel in legale, maar gebruikte software on line. Dat ze al een keer gebruikt zijn maakt voor software niet zo veel uit omdat het niet kan “slijten”. Waar u wel op moet letten is dat er ook software is die maar op een enkele of een beperkt aantal computers geïnstalleerd kan worden. Controleer dus eerst of deze software nog niet verbruikt is.