Spiegelreflexcamera kopen

Het tijdperk van de camera met fotorolletje lijkt voorgoed voorbij door de opkomst van de digitale fotografie.

 

 

Camera’s worden steeds geavanceerder en goedkoper en worden zelfs al geïntegreerd in mobiele telefoons. Nu zijn er verschillen tussen een digitale compactcamera en een digitale spiegelreflexcamera of SLR (single lens reflect) camera. De meeste mensen kiezen voor een compactcamera, omdat deze meestal lager geprijsd zijn en over voldoende mogelijkheden beschikken om mooie plaatjes mee te schieten. Ook het gebruiksgemak is bij deze camera uitstekend te noemen. Wanneer men kiest voor het kopen van een spiegelreflexcamera, dan zijn er toch enkele zaken die men moet weten over het gebruik ervan. Deze laatste worden dan ook meestal door semiprofessionals en beroepsfotografen gebruikt.

Spiegelreflexcamera versus compactcamera

Het hangt natuurlijk in de eerste plaats af van het budget dat u te besteden hebt welke keuze u voor een camera kunt maken. Digitale spiegelreflexcamera’s zijn te koop voor bedragen die variëren tussen de € 600 en € 7000. Het grote verschil tussen de compactcamera en de spiegelreflexcamera zit hem erin dat het eerste type een zogenoemde meetzoekercamera is, wat wil zeggen dat alles wat u door de zoeker ziet niet allemaal op de uiteindelijke foto staat, omdat u niet recht door de lens kijkt. Bij een spiegelreflexcamera is dit wel het geval. Hierdoor is het mogelijk een betere compositie te maken. Ook heeft een spiegelreflexcamera de mogelijkheid om andere lenzen op de camera te plaatsen voor een groot bereik (zoomlens) of om in een kleine ruimte een goede foto te maken (groothoeklens). Door deze extra mogelijkheden is deze camera geschikt om onder alle omstandigheden goede opnamen te maken.

Kooptips over spiegelreflexcamera

Het aantal pixels van een camera bepaalt voor een deel de scherpte van een opname en de mate waarin u een foto kunt laten uitvergroten. Het aantal pixels kan oplopen van 7 megapixel tot wel 24 megapixel bij de duurste uitvoeringen. U begrijpt dat het prijsverschil tussen deze camera’s dan ook behoorlijk is. Voor de meeste doeleinden zijn spiegelreflexcamera’s vanaf 8 megapixel eigenlijk al voldoende, want vergeet niet dat de lens voor een groot deel ook bepalend is voor het eindresultaat. Vergelijk het met een dure audio versterker waar u een paar goedkope luidsprekerboxen op aansluit! Bezuinig daarom nooit op de koop van een goede lens bij de aanschaf van een spiegelreflexcamera. Koop het liefst de body van een camera zonder de standaard lens die meestal wordt meegeleverd. Deze lenzen zijn vaak niet erg lichtsterk en daarom kunt u beter een iets duurdere maar lichtsterke lens kopen, waarmee u eventueel ook kunt in- en uitzoomen. Hierdoor hoeft u niet per se twee lenzen te kopen, omdat u met bijvoorbeeld een 24/70 lens de mogelijkheid van een groothoeklens combineert met die van een kleine portret lens.