Videokaart kopen

De videokaart is eigenlijk een grote printplaat die zich in het moederbord van de computer bevindt of die u in de hiervoor betreffende sleuf kunt steken.

 

 

Een videokaart bepaalt in hoge mate de kwaliteit van de grafische weergave van games of animaties op uw computerscherm. Ze zijn er in verschillende uitvoeringen van verschillende fabrikanten en in alle prijsklassen.

Kenmerken van een videokaart


De goedkoopste videokaart koopt u al voor 25 euro, maar er zijn ook videokaarten op de markt die €1000 of meer kosten. Deze laatste zijn meestal voor de echte computerfreaks bestemd, die de beste prestaties uit hun systeem willen halen en meestal zijn dit de gamers. Ook is het mogelijk dat u een computer koopt waar een grafische chip in het moederbord geïntegreerd is. Dit noemt men een on-board grafische kaart. Deze leveren redelijke prestaties maar met de laatste nieuwe games kunnen ze vaak niet meer mee.

Keuze normale of insteek videokaart


Het weergeven van 3D animaties vraagt veel geheugen van een computer en daarom heeft een videokaart een eigen geheugen en een 3D chipset op de printplaat zitten. Deze zorgt voor mooie vloeiende beelden in animaties en games. Hoe meer geheugen de kaart heeft, des te beter zal hij presteren net zoals bij de computer zelf het geval is. Dit in tegenstelling tot de on-board videokaart, want deze gebruikt het geheugen van de computer zelf zodat het systeem hierdoor meer belast zal worden en de beelden schokkerig kunnen zijn. Kijk ook goed bij de aanschaf van een videokaart over welk type interface uw computer beschikt, want er zijn namelijk twee soorten. De meeste nieuwe computers beschikken over de zogenaamde PCI-E of gewoon PCI Express, maar oudere computersystemen gebruiken vaak de verouderde AGP interface. Als u het niet zeker weet, neem dan uw oude of kapotte videokaart mee naar de winkel en vraag om advies bij uw keuze. Zij kunnen u dan vertellen over welke interface uw computer beschikt en dus naar welke kaart u moet zoeken. De meest bekende fabrikanten van videokaarten zijn Nvidia en ATI Radeon. Op de websites van beide fabrikanten kunt u ook terecht om de nieuwste drivers van hun kaarten te downloaden.

Kooptips videokaart


Hebt u zojuist een nieuw computerspel gekocht, maar kan uw huidige videokaart het spel niet draaien, ga dan eens naar de website van systemrequirementslab. Hier kunt u het spel dat u gekocht heeft opzoeken in een lijst van spellen en daarna kunt u een testprogramma laten lopen. Er wordt u hierna verteld welke videokaart u het beste kunt kopen om het spel vloeiend te kunnen spelen.
Kopen van de kaart kan in winkels als Dixons, Dynabite of andere computerketens in Nederland.
Ook hebt u de mogelijkheid om naar een computerbeurs te gaan. Hier worden vaak videokaarten voor goede prijzen aangeboden net zoals op de website van marktplaats of speurders.
Nadeel bij gebruikte kaarten is vaak dat er geen garantie op wordt gegeven, dus let op wat u koopt.
De laatste drivers voor de kaart kunt u het beste vanaf het internet downloaden. Zeker als het een iets oudere kaart betreft zijn de meegeleverde drivers namelijk al snel verouderd.
Lees op een website zoals die van kieskeurig ook eens de reviews van videokaarten die geschreven zijn door gebruikers ervan. Dit kan uw beslissing voor een kaart vergemakkelijken.