Webcam kopen

Een webcam is een leuke gadget om op de computer aan te sluiten en daardoor is het mogelijk om vrienden of familie, bijvoorbeeld in een ver land, live te zien op het beeldscherm.

 

Ook het maken van simpele video opnamen of foto’s is ermee mogelijk. Deze opnamen kunnen dan ook direct gepubliceerd worden op het web. De uitvoeringen van webcams variëren van vrij eenvoudig tot zeer uitgebreid met microfoon en camera met hoge resolutie. Over enkele belangrijke aspecten van de webcam kunt u in dit artikel meer lezen.

Kenmerken van een webcam


Enkele zaken die bepalend zijn voor de kwaliteit van de webcam zijn de volgende;
De resolutie is voor een groot gedeelte beeldbepalend. Let er daarom bij aankoop op hoe hoog deze is. De meeste webcams hebben een resolutie van 640*480 pixels, maar er zijn ook webcams met hogere resoluties te koop. Deze liggen vaak wel in een hogere prijsklasse en voor de meeste doeleinden is de webcam met 640*480 pixels overigens prima geschikt.
Opnamechip en lens van de webcam bepalen ook de kwaliteit van de beelden die u ermee maakt. Als uw computer over een Firewire ingang beschikt, dan levert dit ook een beter beeld op dan een USB verbinding.
De FPS of frames per second bepalen ook het uiteindelijke beeld van de webcam. Hoe hoger dit getal, des te vloeiender het beeld dat de minicamera produceert.
Een microfoon is al bijna standaard bij een nieuwe webcam, maar hier kunnen ook behoorlijke kwaliteitsverschillen in zitten. Een goede microfoon registreert uw stem maar filtert achtergrondgeluiden weg en laat deze dus niet horen aan de persoon waarmee u converseert via het internet.
Om foto’s van hoge kwaliteit te kunnen maken, kan de webcam het beste over een CCD sensor beschikken. De meeste hebben echter een CMOS sensor welke ook redelijke resultaten levert. De CCD sensor neemt veel details op en de foto’s zijn daarom ook scherper.
Als laatste dient u wel over een goede en redelijk snelle internetverbinding te beschikken om met mensen via de webcam een videogesprek te kunnen voeren.

Verkooppunten webcam


Afhankelijk van uw budget kunt u een keuze maken tussen de verschillende uitvoeringen en merken. Zo zijn er webcams van Phillips, Creative, Trust, Logitech, Microsoft en Apple om maar een paar merken te noemen. Kijk eens bij Dixons, Dynabite of Mediamarkt of op internet waar u ook een groot aanbod met concurrerende prijzen zult vinden. Prijzen vanaf €15 voor een eenvoudig maar kwalitatief goed model webcam zijn normaal, maar er zijn ook uitschieters met een prijs van meer dan €100 te vinden. Deze hoeven niet altijd beter te zijn. U kunt webcams ook op internet met elkaar vergelijken en kijken welke het beste uit de bus komt.