Mountainbike kopen

U houdt wel van een uitdaging en u staat misschien op het punt om een mountainbike te gaan kopen? Een mountainbike wordt overigens ook met de afkorting MTB aangeduid.

 

 

Voordat u deze stap maakt, moet u zich eerst bedenken waar u met de mountainbike wilt gaan rijden. Gewoon op de weg, of juist in de bossen of op ander onverharde ondergrond? De mountainbikes voor op straat zijn namelijk stukken goedkoper dan de professionele mountainbikes voor op onverharde ondergrond. U kunt voor minder dan 500 Euro al een prima mountainbike kopen voor op straat. Natuurlijk kunt u met deze mountainbike ook wel eens de bossen in, maar realiseer u dan wel dat deze mountainbike daar eigenlijk niet voor bedoeld is. Een goede professionele mountainbike voor op het ruigere terrein kost al snel 1000 Euro of nog meer. Kiest u voor een mountainbike voor in de bossen en dergelijke, houd er dan ook rekening mee dat de mountainbike goed moet worden onderhouden. Zeker in bossen zal de mountainbike snel vies worden, laat staan als het regent. Een fiets goed onderhouden zorgt er ook voor dat uw fiets zeker langer zal meegaan.

Kenmerken van een mountainbike


Wanneer u een mountainbike gaat kopen, dan zult u zien dat de verschillen voor een deel ook bepaald worden door het soort frame, waarbij de gebruikte frames ingedeeld worden op basis van de materialen aluminium, X-fusion aluminium, staal en carbon. Ook zijn er enkele soorten pedalen, namelijk de normale pedalen en de speciale pedalen waaraan speciale schoenen worden vastgeklikt. Deze variant waarbij speciale pedalen benodigd zijn, zorgen absoluut voor meer controle op de weg. Ze noemen het ook wel klikpedalen en u trapt dan veel efficiƫnter. Op deze manier kan uw voet ook niet van het pedaal afglijden en bij het sprinten zult u hier zeker voordeel bij hebben. Hebt u onverhoopt een valpartij dan is het nadeel dat uw voet vastzit en u de val dan dus niet kunt breken. Het is maar net waar uw voorkeur naar uit gaat.

Schakelsystemen en remmen mountainbike


Wanneer u een wat duurdere mountainbike gaat kopen, dan zult u zeker ook extra aandacht aan het schakelsysteem en de remmen besteden. Een mountainbike zelf heeft een merk, maar voor velen is het merk van het schakelsysteem heel belangrijk. Veel gebruikte merken schakelsystemen zijn de Rapidfire van Shimano en de Gripshift van Sram. Voor wat betreft de remmen, bestaat er de keuze uit de volgende systemen: V-Brake, hydraulische velgrem en schijfrem. Iedere methode heeft zijn eigen kenmerken.

De perfecte mountainbike kiezen


Op zoek naar de perfecte mountainbike kunt u extra aandacht besteden aan de volgende punten:
Een mountainbike moet de voor u juiste framemaat hebben. Hier is speciaal een berekening voor ontwikkeld die inhoudt dat de binnenbeenlengte wordt gemeten en deze wordt dan vermenigvuldigd met de factor 0,66; de uitkomst is de voor u geschikte framemaat.
Het beste systeem om te gaan mountainbiken is absoluut het systeem met 27 versnellingen, al is voor de beginnende mountainbiker een systeem met 24 versnellingen ook prima.
Een goede mountainbike is vaak voorzien van mooie aluminium velgen. Aluminium is zeer licht maar wel heel stevig, heeft een hoog rendement en vangt de klappen uitstekend op.
Goede kabels voor het schakelen en het remmen bestaan uit een binnen- en buitenkabel