Voetbalschoenen kopen

Voetbal is een in Nederland veel beoefende en populaire sport. Jaarlijks gaan er dan ook veel verschillende soorten voetbalschoenen over de toonbanken van de winkels.

 

Voetbalschoenen heb je in veel verschillende uitvoeringen en net als bij andere sporten wil iedereen natuurlijk graag met de laatste trends meegaan. Zeker als hun voetbalidool bepaalde schoenen draagt, dan wil de jeugd deze ook graag hebben. Voetbalschoenen heb je dan ook in verschillende prijsklassen en merken.

Kenmerken voetbalschoenen


De prijzen van voetbalschoenen variëren van € 30,00 tot € 250,00 voor een paar. De prijs zal uiteraard ook afhangen van het merk schoen. Er zijn namelijk veel verschillende merken die voetbalschoenen op de markt brengen. Enkele van deze bekende merken zijn: Nike, Adidas, Puma, Umbro en Diadora. De voetbalschoen is speciaal ontwikkeld om voetbal mee te beoefenen en het is dus niet zomaar een schoen. De eerste voetbalschoenen verschenen aan het einde van de negentiende eeuw. Ze werden gemaakt van hard leer en hadden stalen punten en aan de onderkant zaten noppen van metaal of leer. Nu zijn er voetbalschoenen met rubberen vlakken waarmee men veel effect aan de bal kan meegeven. De noppen zijn vervangen door langwerpige platen waardoor de druk op de knieën minder is geworden. De voetbalschoenen van nu zijn een stuk lichter, waardoor je amper merkt dat je ze aan hebt.

Voetbalschoenen kopen


Als je voetbalschoenen gaat kopen, dan zijn er enkele belangrijke punten waarmee je te maken krijgt:
Brug. Dit is het gedeelte van de voet tussen de hiel en de voorvoet. Deze moet stevigheid bieden aan je voet, zodat deze niet kan doorzakken.
Contreforte. Dit is de stevige, harde achterkant van de schoen.
Doorgestikt. Vroeger werd de zool van de voetbalschoen nog eens extra doorgestikt. Dit werd gedaan omdat de lijm van toen niet sterk genoeg was, waardoor de zool snel los kwam te zitten. Tegenwoordig is de lijm veel sterker, maar toch zijn er mensen die trouw blijven aan de doorgestikte schoen.
Fold over tong. Dit is de tong van de schoen die je terug kunt vouwen over de veters. De veters zitten zo beschermd.
Kangaroeleer. Veel mensen denken dat dit leer van een kangaroe afkomstig is, maar dit is niet het geval. Het leer is afkomstig uit de onderbuik van de koe en dit leer heeft een prettige omsluiting van de voet, waardoor de schoen licht aanvoelt.
Zorg er altijd voor dat je een goede voetbalschoen uitkiest die goed zit en je de nodige stevigheid biedt.

Onderhoud van voetbalschoenen


Het onderhoud van de voetbalschoenen is van groot belang en het verlengt de levensduur van de schoenen. Maak de schoenen een dag na het spelen schoon met een vochtige doek en zet ze op een droge plaats neer. Als de schoenen weer droog zijn, dan kun je de schoenen als ze van leer zijn het beste goed invetten met jagersvet of schoensmeer. Zijn de schoenen van een ander soort materiaal, dan is het schoonmaken en droog weg zetten voldoende.