Friteuse kopen

Frituren is lekker maar niet in alle gevallen gezond, omdat men voedsel bereidt in kokende olie of vet. Dit weerhoudt ons er niet van zo nu en dan eens lekker te snacken.

 

Bij het kopen van een friteuse en het gebruik ervan, zijn er enkele zaken die u moet weten alvorens u een weloverwogen keuze kunt maken.

Belangrijke eigenschappen van een friteuse


Welke kenmerken van een friteuse en frituren, kunt u meenemen bij uw keuze voor een bepaalde friteuse?
Ten eerste, welk frituurvet wilt u gaan gebruiken? U hebt de keuze uit vast of vloeibaar vet. Feit is dat vast vet ongezonder is dan vloeibaar vet. Dit komt omdat het vaste vet verzadigde vetzuren bevat, die bij verhitting vrij komen. Vloeibaar vet bevat onverzadigde vetzuren welke beter voor het cholesterolgehalte zijn. Daar staat tegenover dat vloeibaar vet meestal duurder is dan vast vet, en na gebruik in de friteuse is deze moeilijker schoon te krijgen. Sommige friteuses zijn echter uitgerust met een geïntegreerd filtersysteem, wat schoonmaken weer vergemakkelijkt.
Welke inhoud moet ik kiezen? De inhoud van een friteuse correspondeert met het gewicht van het te bereiden voedsel. Ook is er een verschil tussen vers en diepvries producten. Omdat een diepvriesproduct ijs bevat, ontstaat bij contact van het hete vet stoom. Zorg er daarom voor dat u dit eerst verwijdert. Verse producten bevatten geen ijs en geven dus geen stoom bij contact met het vet. De meeste friteuses hebben een inhoud die varieert tussen de 2.2 tot 4 liter.
Temperatuur. De beste temperatuur om te frituren ligt tussen 160 en 180 graden. Bij te lage temperaturen zal het product zich snel volzuigen met vet en duurt het frituren langer. Bij te hoge temperaturen bestaat de kans dat het product verbrandt en de binnenkant nog niet gaar is!
Gebruiksgemak. Let er op dat de friteuse demontabel is, wat het gemakkelijker maakt om hem schoon te maken. Sommige onderdelen zijn soms ook vaatwasmachine bestendig.
Veiligheid. Let er bij aankoop op dat de friteuse over een koele wand beschikt. Hierdoor voelt de buitenkant koel aan bij gebruik en is de kans op verbranding klein. Kijk ook of er een veiligheidsthermostaat en een temperatuursbeveiliging op zit, want deze voorkomt oververhitting van het vet. Mocht het desondanks ooit voorkomen dat de vlam in de pan slaat, blus dan nooit met water want de gevolgen zijn dan niet te overzien. Gooi er een blusdeken over of doe het deksel dicht en laat de pan afkoelen nadat u de stroom heeft uitgeschakeld.
Let er op dat de friteuse voorzien is van een anti reuk filter wat vieze luchtjes in huis voorkomt bij het frituren.

Waar kan men een friteuse kopen


Voor het kopen kunt u bij diverse winkels terecht, zoals Blokker, Kijkschop, V&D en Mediamarkt. Het kopen bij online winkels is ook mogelijk. Op de webpagina van kieskeurig is het zelfs mogelijk verschillende merken met elkaar te vergelijken en ervaringen van consumenten te lezen die de friteuse al bezitten die u van plan bent te gaan kopen.