Gasfornuis kopen

Een gasfornuis heeft meestal vier of vijf pitten om op te koken. De energiebron ervan is gas, dat ofwel elektronisch ofwel met een vlammetje kan worden ontstoken en dan voor verhitting kan gaan zorgen.

 

De vlammen kunnen in alle mogelijke standen tussen laag en hoog gezet worden, waardoor men heel nauwkeurig kan werken. Wanneer de warmtebron wordt uitgezet, vindt er ook direct geen verhitting van de potten en pannen meer plaats.

Fornuis en energiebronnen


 Je hebt ook andere energiebronnen om te koken, zoals:
Gaskookplaat. Dit is als het ware een gasfornuis, maar dan zonder oven.
Elektrische kookplaat. Voor deze kookplaat wordt elektriciteit gebruikt.
Inductie kookplaat. Deze werkt met inductiewervelstromen.

Kenmerken van een gasfornuis


Een gasfornuis heeft enkele belangrijke kenmerken die voordelig zijn ten opzichte van de andere energiebronnen die men kan gebruiken om te koken. Dit zijn onder meer:
Warmteregeling. De warmte is eenvoudig en traploos te regelen en heel nauwkeurig. Hierdoor is er minder kans op oververhitting en aanbranding. Ook kan men hierdoor gerechten heel snel klaarmaken zoals biefstuk, maar ook lang laten sudderen, zoals runderlappen.
Een gasfornuis is zuinig. Een elektrische kookplaat verbruikt minimaal twee keer meer energie dan een gasfornuis.
Het schoonhouden van een gasfornuis is gemakkelijk.

Een gasfornuis kopen


Een gasfornuis kun je los kopen of als inbouwapparatuur. Het aanbod in gasfornuizen is groot en enkele bekende merken zijn Zanussi, Atag en Marijnen. Er is keuze genoeg als het op gasfornuizen aankomt qua merken en modellen. Er wordt ook steeds meer aandacht aan het design en de kleur besteed. Tegenwoordig zijn er vele fornuizen te koop die breder en/of dieper dan de standaard zijn en over vijf of zes pitten beschikken. Daarnaast wordt er ook meer aandacht besteed aan schoonmaakgemak en ergonomie. Gasfornuizen zijn daarnaast al lang niet meer alleen in wit verkrijgbaar, tegenwoordig is aluminiumkleur erg gewild. Een gasfornuis kun je op diverse plaatsen kopen; zo kun je terecht in een witgoed zaak maar ook in een speciaalzaak. Ook via het internet kun je een gasfornuis kopen.