Kopen vaatwasmachine

Een vaatwasmachine is een apparaat dat in de meeste huishoudens al niet meer weg te denken is. Jaren geleden was een vaatwasmachine nog een droom voor de meeste mensen.

 

Tegenwoordig is een vaatwasmachine betaalbaar en een standaard item in de keuken geworden en dus beschikken steeds meer mensen over deze hulp in de huishouding. Met een vaatwasmachine heb je nooit meer je aanrecht vol staan met vieze spullen en hoef je nooit meer zelf af te wassen en af te drogen. Een vaatwasmachine wordt ook wel afwasmachine of vaatwasser genoemd.

Kenmerken van een vaatwasmachine


Tijdens het kopen van een vaatwasmachine zul je zien dat vaatwasmachines in verschillende merken, types, modellen en prijsklassen verkrijgbaar zijn. Iedere vaatwasmachine is weer anders en heeft andere mogelijkheden. Een aantal van deze functionaliteiten zijn:
Start uitstellen. Dit is een ideale optie als je liever de vaatwas op een later tijdstip doet, bijvoorbeeld als je er zelf niet bent of ‘s nachts als de stroomkosten lager zijn wanneer je de beschikking over nachttarief hebt. Je kunt de starttijd zelf instellen.
Warmtestanden. De warmtestanden van een vaatwasmachine zijn meestal koud, 45◦C, 55◦C, 65◦C en 75◦C. Het wordt aangeraden om de koudere temperaturen alleen voor spoelen te gebruiken. Gebruik daarna een warmere stand om de echte vaat te doen, want zo voorkom je dat vetresten zich gemakkelijk gaan ophopen in de vaatwasmachine.
Inhoud. Deze wordt meestal aangeduid met het aantal couverts dat in de vaatwasmachine past.
Indeling. De indeling van de vaatwasmachine kan meestal aangepast worden. Zo zijn de korven vaak verstelbaar.
Zout en spoelmiddel. Bij een aantal vaatwasmachines kun je de hoeveelheid zout en spoelmiddel regelen. Dit is ideaal als er in jouw buurt veel kalk in het water zit.
Geluid. Vaatwasmachines kunnen nogal veel geluid maken. Let daarom tijdens het kopen goed op de hoogte van het aantal decibels. Een vaatwasmachine met minder dan 50dB is een van de meest stille uitvoeringen. Let hier op als je de vaatwasmachine in een ruimte hebt staan waar mensen in of nabij verblijven. Ook als je meestal ‘s nachts de vaatwas doet, is het aan te raden om een stille machine te nemen.
Indicatielichtjes. De meeste vaatwasmachines hebben indicatielichtjes die aangeven als het zout en de spoelglans op zijn. Zo weet je dus dat deze bijgevuld moeten worden.
Aquastop. Dit is een beveiliging die in werking treedt als er onverhoopt een lekkage ontstaat.

Energieverbruik van een vaatwasmachine


Tegenwoordig worden alle apparaten voorzien van een energielabel. Hierop kun je aflezen in welke klasse op het gebied van energieverbruik het apparaat is ingedeeld. Het energieverbruik wordt aangegeven met de klassen A t/m G, waarbij A staat voor het minste gebruik. Bij een vaatwasmachine wordt er op dit punt gekeken naar het waterverbruik en de afwas- en droogprestaties van het apparaat. Een vaatwasmachine met A-A-A is dus uitstekend. Deze vaatwasmachines zijn meestal wel duurder in de aanschaf. Een voordeel is dat je dit vaak binnen enkele jaren qua energiekosten al weer terug verdient.